новини детски

Начало | новини детски | Какъв искаш да станеш? Децата намират отговора на Детския базар на професиите

Какъв искаш да станеш? Децата намират отговора на Детския базар на професиите

Аз детето | 2017-11-20

 Какъв искаш да станеш? Децата намират отговора на Детския базар на професиите

Какъв искаш да станеш? Отговорът на този въпрос е все по-сложен за съвременните деца. Макар че все още „космонавт“, „балерина“, „лекар“, „артист“ са сред първите им желания, детските мечти за работа вече са свързани с реалността и с бъдещето. Професии като специалист дигитални комуникации, директор на фондация, системен инженер и еколог живо интересуват малчуганите.

Третият „Детски базар на професиите“ ще запознае децата с любопитния свят на съвременните професии, ще им помогне да научат повече за себе си и да открият заниманията, които ги правят щастливи. Базарът се организира от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и е финалното събитие на проекта „Гордея се с труда на моите родители“. Тази година се провежда на 24 и 25 ноември в Учебния корпус на Музейко – най-големия детски научен център в Източна Европа.

Базарът е подходящ за деца и младежи, родители, училища, граждани, като цели да създаде възможност за ранно професионално ориентиране на децата и младежите, да насърчи съзнателния избор на професия, която носи удовлетворение, да допринесе за решаването на конкретни проблеми и да спомогне за превръщането на България в достойно място за реализация.

Какво ще се случи в Музейко:

  • Професиите ще бъдат представени чрез различни програми, подходящи за двете основни възрастови групи деца – интерактивни щандове (7-12 години) и лекции тип TED (12+ години).
  • Над 25 лектори ще представят работата си на интересен и достъпен език – сред тях са както популярни, така и малко познати професии.
  • Гостите на базара ще научат чрез кратки лекции тип TED от първо лице в какво се състои работата на радиоводещия, архитекта, актьора, готвача, инженера, акушерката, ветеринарния лекар, PR специалиста, 3D артиста, писателя и много други.
  • Освен теоретичната част децата ще могат да посетят практически кътове, където чрез интерактивни демонстрации и работилници ще видят същността на различни професии.
  • На тяхно разположение са многобройни инсталации, макети, 3D принтер и скенер, експерименти, софтуерни приложения, книжки и каталози. Щандове на професиите енергетик, химик, геолог, лаборант, програмист, фармацевт, газов инженер, графичен дизайнер, минен инженер, радио и телевизионен журналист и други ще помогнат на децата да почерпят нови идеи.

„Предишните две издания на Базара бяха посетени от общо 3000 деца, любопитни да разгледат щандовете на компаниите, а за предстоящото издание отново очакваме голям интерес.“, казват организаторите от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН. „Преди пет години започнахме тази инициатива, за да покажем, че трудът е ценност, но и защото сме убедени, че изборът на професия е определящ за щастието на всяка личност. А днес имаме нужда от можещи и знаещи, и не на последно място щастливи хора. Детският базар на професиите е начин чрез представяне на професиите да помогнем за информирания и осъзнат избор. Щастливи сме, че можем да бъдем полезни, че дадохме пример и днес, разбирайки нуждата от помощ за кариерното ориентиране, и други организации създават допълващи инициативи.“, добавят те.

Входът за Детския базар е свободен. Датата 24 ноември (петък) е предвидена за посещение само на предварително записани организирани училищни групи, а на 25 ноември (събота) Учебният център на Музейко ще посрещне всички деца, ученици, родители и граждани, които имат интерес към Базара.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град