важните неща

Начало | важните неща | 12 безценни правила за това как трябва да говорим с хората

12 безценни правила за това как трябва да говорим с хората

Аз детето | 2019-08-30

12 безценни правила за това как трябва да говорим с хората

„Правила“ определено не е любимата ви дума! В света има толкова много правила, които да се спазват и често да развалят удоволствието от нещата. Дори като започнеш само от правилата, които родителите те карат да спазваш: да седиш определено време пред компютъра, да не можеш да играеш по цял ден на любимата си електронна игра, да ядеш или да не ядеш определени неща, времето по което да се прибираш, когато си навън... И още много такива, които няма нужда да изброяваме, защото си ги знаем. Правилата обаче са и необходими, защото представете си какво би станало ако ги нямаше. Ако всеки правеше каквото си иска светът щеше да е една развалина. След като уточнихме това и вие несъмнено се съгласихте, сигурно ще сте по-склонни да прочетете (и надяваме се да спазвате) 12-те безценни правила при общуване с другите.

1. Не лъжи

Лъжата е голямо престъпление срещу човечеството. Общество без истина е несигурно общество. Една лъжа вреди и на говорещия: не само го обезсърчава, но и е пристрастяваща, което затруднява човек да казва истината, дори когато иска. С времето самият говорител не знае кога лъже и често накрая се оплита в лъжите си.

2. Не говори за това, което не разбираш

Стой далеч от ситуации, в които лъжата може да „избяга“ от устата ти случайно. Не претендирайте че знаете нещо без да е така. Все пак помнете, че няма човек, който да знае абсолютно всичко и винаги е по-добре да попиташ ако не разбираш.

3. Не говори много

По-добре е да кажете малко, без да се лишавате от възможността да слушате другите и да усвоите техните знания, мъдрост и опит.

4. Бъди сдържан

Не викайте, дори и когато спорите. По-добре е да покажете на събеседника си знания, вместо просто огромен шум.

5. Не прекъсвай

В никакъв случай не прекъсвайте човек, когато ви говори. Слушайте го. Така накрая ще го разберете по-добре и ще общувате с него пълноценно.

6. Премисляй думите си

Премислете това, което искате да кажете и тогава го кажете. Помнете, че думите нараняват дори и без да сте го искали.

7. Внимавай за недостатъците на неприятните хора

Ако сте в компания със самонадеяни и нахални хора, обърнете внимание на техните недостатъци и бъдете внимателни. Така можете да избегнете техните грешки както в разговор, така и в поведение като цяло.

8. Не прекалявай с хвалбите за себе си

Никой не обича когато човек се хвали сам прекалено много, пък и ако прекалявате с хвалбите хората ще решат, че всъщност изобщо не сте добри в това за което говорите.

9. Не говори лошо за отсъстващите

Ако някой от вашия социален кръг не е близо, опитайте се при всяка възможност да говорите за него или хубаво или нищо. Никога не казвайте нещо лошо за някого, освен ако той не го заслужава и ако е сред вас. Единственото изключение могат да бъдат ситуации, при които подобни разговори могат да помогнат на човек да стане по-добър или да защити другите.

10. Не се присмивай на недостатъците на другите

Не се подигравайте и не се присмивайте на естествените недостатъци на човека. Това поведение оставя много лошо впечатление.

11. Бъди внимателен с отрицателните твърдения

Опитайте се да не упреквате никого, не заплашвайте и не казвайте зли думи. Ако трябва да посочите грешка, опитайте се да го направите без укор, така че човекът да ви послуша. В противен случай укорът няма да помогне за нищо, а само ще разстрои събеседника ви и може би ще го обърне срещу вас.

12. Не се ядосвай

Ако някой каже не най-приятните ви думи по ваш адрес, тогава по-скоро трябва да го съжалявате, вместо да изпадате в ярост. Мълчанието или много учтив отговор е най-добрият отговор на подобно поведение. Така или ще успеете да смекчите думите на виновника и ще го накарате да се покае или просто ще го накарате да замълчи. Във всеки случай любезността и спокойствието ще запазят нервите ви, както и ще ви създадат репутация на мъдър и дискретен човек.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град