новини детски

Начало | новини детски | 13-годишен пловдивчанин с мечта за НАСА стана първият детски омбудсман

13-годишен пловдивчанин с мечта за НАСА стана първият детски омбудсман

Аз детето | 2019-07-04

13-годишен пловдивчанин с мечта за НАСА стана първият детски омбудсман

13-годишен пловдивчанин стана първият детски омбудсман у нас. Седмокласникът от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ Георги Кацаров встъпва в тази длъжност, след като изпраща две вдъхновяващи писма до Мая Манолова. Написал ги, след като изгледал TEDx видеото на Гергана Райжекова от Центъра за творческо обучение. В него тя разказва за славното космическо минало на България, което силно развълнувало Георги. „Вашето представяне ми отвори очите. Досетих се, че науката не е състезание и за да постигнем велики неща, трябва да сме заедно. Също се сетих, че аз и други деца с мечти за космоса не можем да сбъднем мечтите си. В Европейската космическа агенция не сме член и не може, а за НАСА трябва да сме граждани на САЩ. Според мен това трябва да се промени“, пише й Георги, цитиран от Bulgaria ON AIR. В писмото си до Мая Манолова пък момчето обяснява, че той и връстниците му са „птици с орязани крила“, защото нямат бъдеще да изпълнят големите си мечти.

Георги гледа към звездите и иска да посети космически лагер по модел на НАСА в Турция. Пише есе, изпраща го на Центъра за творческо обучение, но не получава стипендия. Решава да напише писмо на Гергана Райжекова от Центъра, че е възмутен от това, че няма стипендия. Попада обаче на нейно вдъхновяващо видео от TEDex. Впечатлена от младото момче, Гергана му предлага да пише и до омбудсмана Мая Манолова. През август Георги ще замине на Space Camp в Турция, тъй като е получил стипендия. А като детски омбудсман вече има и друга цел – да направи кампания за събиране на средства за децата в домове. 13-годишният младеж казва, че е роден, за да направи нещо велико с живота си. Най-голямата му мечта е някой ден да бъде медик на мисия до Марс. А за да я сбъдне заляга здраво над учебниците.

Освен от звездите, момчето се увлича и от науката на Земята. В свободното си време обича да гледа научни видеа в YouToube. Също така пише – основно дълги разкази и стихотворения. Иска да направи нова революция, като започне с литературата. И дори експериментира, като пренаписва класически произведения като „На прощаване“, „Опълченците на Шипка“, „Немили-Недраги“, свързвайки ги с космоса. „Бих искал да кажа на президента да сключим истински договор с Европейската космическа агенция, за да имаме запазено място на Международната космическа станция“, пожелава си Георги.





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град