новини детски

Начало | новини детски | 16-годишна шахматистка от Бургас е на път да стане гросмайстор при жените

16-годишна шахматистка от Бургас е на път да стане гросмайстор при жените

Аз детето | 2019-02-23

16-годишна шахматистка от Бургас е на път да стане гросмайстор при жените

В утрешния ден Нургюл Салимова заминава за Гърция, където ще участва в поредния международен турнир, с който цели да увеличи актива си за световната ранглиста. Рейтингът на деветокласничката е 2406 точки, което като международен майстор я нарежда сред най-добрите шахматисти в света. За сравнение, най-добрият шахматист сред жените – китайката Хоу Ифан в момента е с рейтинг от 2662 точки, а световният номер 1 – норвежецът Магнус Карлсен, който в момента е с рейтинг 2847, е имал само 100 точки повече от Нюргюл, когато е бил на нейната възраст. Считат я за суперталант от 2009-а, когато клубът „Бургас 64“ я забелязва. По-точно – Живко Жеков, който и до днес се грижи отблизо за разгръщането на потенциала на Нургюл. Момичето е от село Крепча, недалеч от Търговище. Там живее и днес.

Тренира и работи с клуба и екипа си онлайн, а искрата на играта у нея палят дядото и бащата – и двамата активни шахматисти. Пътува за състезания у нас и в чужбина, където вече побеждава жени и мъже. „През 2015 година станах световна шампионка сред момичета до 12 години, а през 2017 – шампионка на България, като поставих рекорд за най-млада шампионка в историята на българския шахмат.“, споделя съвсем скромно тя пред Bulgaria ON AIR. В момента Нургюл оглавява световната шахматна ранглиста до 16 години и е в топ 60 при жените в света. През април ѝ предстои участие на Европейския шампионат за жени в Анталия, където се очаква да покрие норматива за гросмайстор и да се класира за участие на Световния шампионат за жени.

Светът вече я познава, въпреки че у нас името на Нугюл Салимова не е често в новините. Познават я и във фондация „Димитър Бербатов“ за таланти, а през 2017 г. я поканиха в световния отбор на звездите в демонстративен турнир в Сейнт Луис, САЩ. Огромно признание за таланта на момичето от с. Крепча.





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град