спорт

Начало | спорт | 3 важни неща, които всеки трябва да запомни ако иска да бъде истински спортист

3 важни неща, които всеки трябва да запомни ако иска да бъде истински спортист

Аз детето | 2019-07-10

3 важни неща, които всеки трябва да запомни ако иска да бъде истински спортист

Всеки знае, че спортът е необходимост, но докато едни просто тичат за здраве или пък ритате футбол в парка за забавление, то за други деца това е нещото, което наистина искат да правят, дори и когато пораснат. Не искат да са адвокати или пък програмисти, а искат да ритат топка, да играят футбол на големи стадиони под бурните овации на публиката като Роналдо или пък да тичат по коридори и да пресекат първи лентата пред хората, които ги подкрепят. А защо не и да преплуват в ледени води като Петър Стойчев – звучи така вълнуващо и със сигурност не е невъзможно ако обичаш спорта и имаш сърце на шампион. Знаете обаче, че понякога това не стига. Трябва и много, много да тренираш и никога да не се отказваш. Да вършиш нещата с удоволствие! Има и още 3 неща, които всеки истински професионален спортист има предвид и никога не забравя. Знаете ли кои са те?

Давид понякога побеждава Голиат

Чували ли сте някога за тази библейска история? В спорта (и не само) тя е станала направо нарицателно за един важен урок. Голиат бил огромен и добре трениран войн, смятан за непобедим в битка, докато Давид бил малко момче, което се изправило срещу него и знаете ли какво е станало – победил го е. Същото е и в спорта! Помнете, че невинаги най-големия и най-силния побеждава. Дори и в спортове като бокса например, където силата и размерите са основен фактор или пък борбата, често се случва по-слабият на външен вид да победи. Защо ли? Успехът в спорта е многоизмерен, така че липсата на размер и сила може да бъде компенсирана с превъзходни умение, увереност, тактика.

Не забравяйте за забавлението

Знаем, че не е едно и също да риташ в парка с приятели или пък да си на мач, който треньорът ти е казал, че е много важен и че ако загубите няма да преминете в следващия кръг. Това обаче не означава, че не трябва да се забавлявате и в двата случая. Независимо какво върши човек, ако го прави спокойно, с желание и се отдава на всеки момент, ако не се притеснява и ако обръща внимание само на хубавото и на забавното – ще го свърши по-добре. Това важи и за спорта – при това за всеки вид спорт.

Победата не е всичко

Наистина за първо, второ и трето място има медали, награди и подобни благинки, което е приятно и е награда за цялото положено усилие. Но помнете, че понякога победата не е всичко и определено не трябва да е на всяка цена. Доказателство за това е и една от последните новини в леката атлетика. Към финала на 100 метра бягане са се засилили две състезателки, а останалите им дишат прахта. Всичко е напрегнато и вълнуващо и те дават всичко от себе си, за да финишират първи. Няколко метра преди финиша обаче едната стъпва накриво и счупва глезена си. Определено не може да продължи! Какво мислите, че прави другата участничка – продължава да тича, защото победата вече ѝ е в кърпа вързана... Определено не! Помага на своята съперничка. Вдига я на крака и двете заедно прекосяват финиша, макар и на последните места! Оттогава обаче са първи приятелки, тренират заедно, получават подкрепата на цялата публика, която не само ръкопляска, но и става на крака, както и специални грамоти от спортните организации по лека атлетика от света за човечност. Така че помислете дали победата е всичко! Разбира се, че е хубаво да побеждаваш, особено след като си тренирал упорито, но не на всяка цена!

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град