игри за навън

Начало | игри за навън | 3 весели игри от света научи и се забавлявай ти!

3 весели игри от света научи и се забавлявай ти!

Аз детето | 2021-04-10

3 весели игри от света научи и се забавлявай ти!

Чуди ли ли сте се някога на какво си играят връстниците ви от близка Франция или по-далечните Филипини? Дали също харесват криеницата и народната топка или пък си имат някакви съвсем различни игри, за които ние никога не сме чували, пък камо ли да видим? Сигурно досега не се бяхте замисляли над този въпрос, но сега ви накарахме сериозно да разсъждавате... Да, без съмнение. Но няма да ви оставяме твърде дълго в неведение! Най-вече защото нямаме търпение да споделим с вас някои от най-интересните игри, за които разбрахме. При това те са наистина забавни, защото са ни и леко познати, но и не са. И са различни, и не съвсем, но със сигурност ще се забавлявате с тях, точно както го правят и децата по света! Така че четете, а след това не пропускайте да вземете приятели и да се повеселите с новите игри, които сте научили.

Трите камъка (Франция)

Без съмнение някои от вас са ходили на екскурзия във Франция. Тя е много известна и любима туристическа дестинация и има много неща, които могат да бъдат разгледани и посетени. Но дали сте обръщали внимание на какво играят децата там. Най-вероятно не! Но пък ние ще ви кажем за най-обичаната и популярна френска игра, която наричат „Трите камъка“. При това можете да играете както двама, така и четирима или десетима. Винаги ще е забавно и интересно. Сами се досещате, че за играта ще ви трябват и три малки камъка или пък нещо друго подобно. Всъщност тази игра сигурно ви е позната, защото и ние също имаме подобна макар и с друго име. Правилата обаче тук са следните. Разделяте се на два отбора. Всеки отбор има по три камъка. Съотборниците се нареждат в редица плътно един до друг, а противниците им правят същото, като трябва да сте с лице едни към други. Зад гърба си пък държите трите камъчета и при сигнал старт започвате да си ги разменяте един с друг или пък да ги пускате на земята, но така че участниците от другия отбор да не видят. При сигнал стоп, камъните остават където са. Целта е да познаете в кого и в коя от ръцете му е камъкът. Или пък не е! Така се редувате, като при познат отговор камъкът отива при спечелилите.

Накрая печели този отбор, който вземе всички камъни. Забавно е!

Картофеният дуел (Филипините)

Втората игричка идва от Филипините! Малко по-непознато и екзотично място, което предполага и една още по-интересна игра. Тя е само за двама, но пък има и такива моменти, в които можете да си играете само с един приятел, братче или сестриче. Така че играта е идеална за тези моменти, а и е много весела. За нея ще ви трябват два сурови картофа с горе-долу еднакъв размер и две вилици. Интересно, нали? Всеки трябва здраво да забоде картофа си на вилицата. След това заставате на един крак с лице към другия на малко разстояние, хващате крака си с едната ръка, а с другата държите вилицата с картоф.

Целта е проста – трябва да накарате другия да изпусне вилицата или картофа да падне от нея като разбира се докосвате само вилицата и картофа с вашата вилица и картоф и другия ви крак не трябва да пада на земята. И запомнете, че тук побеждава не най-силният, а най-съобразителният и пъргавият. Понякога е достатъчно само едно бързо движение, докато противникът ви е разсеян да пази равновесие, за да победите.

Посланикът пристига (ЮАР, Африка)

Третата ни игричка пък идва от една далечна и интересна страна и континент. Нея със сигурност няма как да знаете (или пък може много да ви заприлича на една друга), а си заслужава да я опитате. Играчите са колкото си поискате, даже колкото повече бъдете, толкова по-весело ще е. Ще ви трябва и както го наричат в ЮАР – „ценния подарък“ – по един за всеки отбор. Това може да е топка или плюшена играчка. А пък в ЮАР използват и кора от дърво, пръчка или цвете. Правилата на играта пък са съвсем прости: играчите се разделят на две „села“ и се подреждат в редица един срещу друг. Всяко „село“ си избира посланик, който да носи „ценния подарък“ на другия посланик. Но какво се случва? След като си размените подаръците започвате да гоните посланика на другия отбор, за да му го вземете и в крайна сметка вашето „село“ да има два подаръка. Внимавайте обаче, защото можете да гоните и другите участници и в момента в който ги хванете те стават ваши пленници. Накрая печели това село, което има повече пленници и е взело подаръка си от посланика обратно.



Коментари
1 коментар

Анонимен , ,

Публикувано на 20.05.2019

Страхотни идеи! Дано успея да организирам съучениците си да играем.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град