За родители

Начало | За родители | 4 причини, които ще ви докажат, че учителите в детските градини и началните класове заслужават повече уважение (мнението на една майка)

4 причини, които ще ви докажат, че учителите в детските градини и началните класове заслужават повече уважение (мнението на една майка)

Аз детето | 2020-01-29

4 причини, които ще ви докажат, че учителите в детските градини и началните класове заслужават повече уважение (мнението на една майка)

„Искам да ви кажа само едно нещо...“ Така започва имейлът изпратен до нас от една наша пораснала читателка, която иска да се обърне към възрастни и деца и ние веднага ѝ даваме думата. „... учителите в детските градини и началните класове са светци. Вярно, че понякога се случва да има и някои, които леко петнят престижа на професията, но въпреки това повечето от тях са невероятни хора и определено заслужават повече уважение. Само си представете, че те са отговорни за образованието, както и за физическото, емоционалното и социалното благополучие на 20 или повече „мънички хора“ в продължение на 8-9 часа на ден. Трябва да правят всичко това с топли сърца и усмихнати лица, колкото и да са изтощени. И въпреки че едва могат да плащат сметките със заплатата си, много от тях не се отказват от тази работа и дават не 100, а 200 процента от себе си в грижата за нашите деца!

Изследванията показват, че годините от 0 до 5 са от решаващо значение за развитието на мозъка и възможностите за обучение, които влияят на успеха през целия живот. Бихте си помислили, че това трябва да бъде достатъчно убедително, за да може обществото да оцени тези, които отговарят за най-ценните години на нашите деца... Е, помислете два пъти. Нашите най-важни учители са също така най-нископлатени, най-претоварени, а често и доста подценявани от самите нас! Затова сега споделям с вас моите 4 причини, които ме накараха да уважавам учителите много повече отколкото досега и да ги ценя и когато взимам децата си от детска градина и училище с усмивка да им благодаря за грижите, които са положили за тях, да им пожелавам спокойна вечер и да им говоря с уважението, което заслужават.

1. Те са ключови за бъдещето на вашето дете

Качественото и стабилно образование в ранна детска възраст води до по-богат запас от думи, по-силни академични, социални и емоционални умения. Това е изключително важна работа!

2. Представете си как се грижите не за едно или две, а за 20 или 30 палави деца едновременно...

Малките деца са смели, решени да изследват света и зависят от възрастните, които да ги опазят здрави, докато научават всичко за себе си и мястото на което живеят. Често малките не могат да обяснят какво точно искат или ги боли, така че крещят и се хвърлят на пода, защото не можете да четете умовете им. Представете си колко уморени понякога се чувствате от това, от непрекъснатите въпроси, които малките ви ви задават, как тичат навсякъде, а вие ги гоните, как ги дебнете да не паднат, да не се наранят. Сега си представете да прекарвате цял ден в грижа за много малки 20 или 30 такива палави деца и ще разберете!

3. Те са с децата ви през будните им часове повече от нас

Макар всеки родител да иска да прекарва повече време с детето си, ако то ходи на детска градина или училище и занималня често го праща рано сутрин и го взима вечер и се забавлява и говори с него само няколко часа преди хлапето да заспи. Така че реално погледнато повечето от активните си часове малките прекарват с учителите си. Затова изпълнете своята роля, за да им помогнете да бъдат максимално спокойни и щастливи, за да може те да предадат тези добри вибрации на вашето дете. Имайте предвид, че собственото им семейство получава „остатъците“ от грижите и силите, които са им останали в края на деня, които със сигурност не са много. Вие също работите, но имайте предвид, че учителите също пропускат много от времето със собствените си деца, за да се грижат за вашите.

4. Те често са недостатъчно платени и подценявани

Факт е, че учителите трябва да получават много по-големи заплати, защото все пак тяхната работа е много по-отговорна от всяка друга. Те не само трябва да се грижат бъдещето на света да бъде в добро физическо здраве, но да ги учат и да помагат за възпитанието на добри хора. И въпреки това получават много по-малко отколкото заслужават за тази отговорна работа. Да не говорим, че грижите за децата са само част от работата. Те трябва и да попълват купчини документи, доклади, да подготвят планове за уроци, да провеждат родителски срещи и какво ли още не, за което родителите нямаме и представа.

Сега осъзнахте ли? И докато от нас не зависи да увеличим заплатите на учителите на нашето бъдеще, нашите най-ценни хора, какво можем да направим? Напишете благодарствено писмо. Защо не подарите понякога и ваучер за книжарница или магазин за козметика. Станете доброволец в класната стая и помагайте с нещо, когато ви е възможно. Похвалете се с учителя на детето на директора. Дори да отделите минута за усмивка, докато взимате детето си и искрено да кажете: „Благодаря ви за всичко, което правите“ е достатъчно да накарате човек да се чувства оценен и достоен. Детски учители – виждаме ви. Оценяваме ви! Благодарим ви!Коментари
1 коментар

Димитър , 8 г.,

Публикувано на 29.01.2020

Здравейте!Аз спечелих миналата фото загадка и ви пратих нужната информация преди 1 свдмица.Може ли да ми кажете кога ще дойде наградата?

От редакцията: Здравей, следващата седмица ще дойде.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град