зоокът

Начало | зоокът | 6 начина по които четириногият ви домашен любимец показва, че има нужда от спешен ветеринар

6 начина по които четириногият ви домашен любимец показва, че има нужда от спешен ветеринар

Аз детето | 2020-02-14

6 начина по които четириногият ви домашен любимец показва, че има нужда от спешен ветеринар

Няма човек в света, който да не обича домашния си любимец и да не иска той да е здрав и щастлив. Все пак животното не е просто животно, а се е превърнало в мяукащ, лаещ, чуруликащ или мълчалив член на вашето семейство. И като всеки член на семейството за него също трябва да полагате грижи. За съжаление, нашите животинки не могат да се оплачат от неразположение и да кажат какво точно ги боли или по какъв начин им е зле. Но макар че не могат да говорят, имат други начини по които да ни го показват. Следователно, отговорният собственик трябва да знае основните сигнали, които домашните ни любимци дават. Ето кои 6 признака показват, че е необходимо да заведете котката или кучето на ветеринарен лекар – спешно!

Не иска да яде

Ако вашият домашен любимец отказва храна за дълго време (повече от един ден), това е сериозна причина да го вземете и да отидете във ветеринарната клиника, особено ако симптомът е придружен от други, като летаргия или повръщане, отказ на вода. Липсата на апетит може да показва едно от редица заболявания: инфекция, подуване, заболявания на устната кухина или органи на стомашно-чревния тракт, наличие на паразити. Лекарят ще събере анамнеза и ще предпише необходимите тестове, за да определи точната причина.

Необичайна жажда

Важно е да запомните, че кучетата и котките, хранени със суха храна, пият повече от тези животни, чиято дажба е „мокра храна“. Важно е да следите колко вода пие вашият домашен любимец, тъй като липсата на вода може да доведе до дехидратация, а прекомерният прием на течности може да показва заболявания като захарен диабет или бъбречни заболявания. Обикновено средната норма на консумация на вода за куче е 20–70 мл/кг на ден, а за котка –60–120 мл, без да се отчита течността в храната.

Животинчето се крие от хората

Всички животни са различни по характер! Но ако вашето винаги общително животно изведнъж започне да предпочита самотата, криейки се в уединени ъгли – бъдете внимателни и го заведете на лекар. Желанието да се скрие може да показва лошо здравословно състояние, особено ако има отказ от ядене или други симптоми. Освен физическото заболяване, друга причина за подобно поведение е силен стрес. Ако котката ви се крие на високи места, тя може да е нападната и от бълхи.

Внезапна агресия

Вашето винаги привързано и добронамерено животно изведнъж започва да проявява агресия? Не наказвайте домашния си любимец, а първо разберете причините. Една от тях може да бъде болка, особено ако се появи агресия, когато се опитате да го докоснете. Стоматологични проблеми, артрит, наранявания и инфекции са непълен списък на това, което може да причини болка и агресия при котка или куче.

Често ходене до тоалетната

Ако котката посещава тоалетната си по-често от обикновено или цветът на урината се променя, не пренебрегвайте това. Особено ако домашният любимец често тича до тоалетната, но без резултат. Същото важи и за кучетата. Струва си да се помни, че кученцата и по-възрастните кучета често ходят до тоалетната. Но зад този симптом могат да се крият и здравословни проблеми: диабет, инфекции на пикочните пътища, бъбречни заболявания.

Често облизване

Прекомерното облизване при котките може да сигнализира за проблем. Една от причините е, че зоната на често облизване сърби или боли отвътре. Това често се причинява от алергии или бълхи. Но невинаги е физически проблем: котките могат да се облизват агресивно поради стрес или тревожност. Ако вашето куче интензивно облизва лапите си между пръстите, в областта на опашката или между бедрата – това може да показва алергия. Ако кучето облизва необичайни предмети (стени или мебели) или често облизва устата си – това може да е признак на стомашно-чревно разстройство.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град