За родители

Начало | За родители | 80% от децата тормозени по интернет

80% от децата тормозени по интернет

Аз детето | 2018-03-19

80% от децата тормозени по интернет

97% от българчетата използват интернет, а 93% от тях влизат в световната мрежа всеки или почти всеки ден, основно използвайки социалните медии. Във Facebook 40% от профилите на деца са публични, което довежда до редица проблеми за тяхната безопасност, особено при завишаване на възрастта им при регистрация, каквато е обикновената практика.

Тези данни бяха представени пред първото поколение дигитални родители от Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет по време на първата Родителска среща „От нас зависи!“. Събитието се организира от Теленор в партньорство с Центъра за безопасен интернет, Асоциация Родители и сайтът „Майко Мила!“ и се проведе този уикенд в Sofia Event Center.

„През последните шест години значително се увеличава тормозът към деца, както в интернет, така и извън него. Изследването сочи също, че над 80% от децата през последната година са получавали съобщения в дигиталното пространство, които са ги притеснили, като най-висок е процентът при децата от 9 до 11 години – 86%. Само 57% от родителите, обаче, отговарят, че децата споделят с тях при подобни случаи“, сочат представените от Георги Апостолов резултати от изследване на Центъра за безопасен интернет.

„80% от децата заявяват, че знаят как да качат собствено видео съдържание в интернет и ние не трябва да ги спираме да се изявяват, но трябва да ги запознаем с рисковете, които това носи след себе си и да се възползваме от наличните инструменти, които ще засилят тяхната безопасност“, допълни той. „Децата между 8 и 14 години са най-застрашената група потребители в интернет пространството, поради крехката си възраст и липса на житейски опит. Най-често случаите с кибертормоз са свързани с деца, живеещи в проблемна семейна среда или в семейство, в което има липса на контрол и заинтересованост за това какво се случва с техните деца, докато са пред компютъра. Фактът, че детето е в съседната стая вече не е достатъчен, за да сме спокойни, че всичко е наред, ако в стаята има компютър“, заяви комисар Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ към ГДБОП.

Заради тези доста тревожни данни ви предлагаме заедно с децата си да прочетете тези полезни съвети и да ги обсъдите:
Да си припомним: важни правила за едно безопасно и весело онлайн сърфиране
Важни и основни правила за поведение в социалните мрежи, които всяко дете трябва да знае
Нетикет – основни правила, които да спазваме онлайн, за да си прекараме добре



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град