Лаборатория

Начало | Лаборатория | Архитекти от древността станете и Архимедов винт си направете!

Архитекти от древността станете и Архимедов винт си направете!

Аз детето | 2018-05-23

Архитекти от древността станете и Архимедов винт си направете!

Казвайки древност, често си представяме някакви пещерни хора, които не знаят нищо и тепърва откриват огъня и че той е горещ. Това естествено също е било част от еволюцията ни, но древността не е била единствено такава. През това време в действителност обществото се е развивало доста бързо и напредничави и умни хора са изобретили толкова много неща, които използваме и до днес или които са дали основата за някои наши съвременни изобретения и технологии. Така например имаме да благодарим на Архимед за неговите открития. Той е гръцки философ, живял между 278 и 121 г. пр. Хр. Измежду най-известните му открития са изчисляването на точното число Пи, лостовете и използването на един специален „винт“ за спасяването на корабите. Станал известен като Архимедов винт, това нещо се използва и до днес за изпомпване на голямо количество течност.

Историята е интересна, но ние ще ви я разкажем в кратък вариант, защото имаме по-важна работа. В Древен Египет възлагат една много важна работа на Архимед, а именно да проектира огромен кораб с името „Сиракузия“. Естествено – името ще го изберат другите, защото това е най-лесната задача. Много по-трудното било да се проектира така, че в него да има 600 души, градини, храм на богинята Афродита. Освен това и да е луксозен, а на всичкото отгоре така между другото да става и за товарен кораб. Звучи ни почти като невъзможна задача, но Архимед е успял. Да, обаче в кораб с такива размери и с толкова товар вътре в корпуса влизала много вода и ако не се източва постоянно рано или късно щял да потъне. „Не и в моята смяна!“ – предполагаме, че философът си е казал нещо такова, когато е изобретил и своя прочут винт, който да вгради в кораба. Така той изпомпвал водата от вътрешността на кораба обратно в морето. Архимед разработва това устройство като винтообразна повърхнина, поставена във вътрешността на цилиндър. Тя се върти ръчно и може да се използва също за издигане на вода от ниско разположен водоем към по-високи напоителни канали.

При това ученият сигурно щеше да е много горд ако знаеше, че винтът му се използва и днес. При това не само за изпомпване на течности, но и насипни материали като въглища или зърно. След като разбрахте тази чудесна история, искате ли и вие сами от подръчни материали да си направите един такъв винт и също като Архимед да извикате „Еврика!“. Той беше възкликнал така, нали?

Ако сте готови да си направите и вие едно такова откритие, то си вземете:

  • купа
  • чаша
  • парче от ПВЦ тръба (попитайте татко или дядо, сигурни сме, че ще ви намерят нещо подходящо)
  • прозрачна тръбичка
  • тиксо
  • вода
  • някаква боя за храна

Този винт всъщност се прави доста лесно (да, нали, след като Архимед ни е показал как), но това не означава, че не е интересен! Ето какво точно трябва да направите.

Първо напълнете купата с вода и сложете вътре малко боя за храна, за да се оцвети. Можете и без нея разбира се, но така ще виждате по-ясно ефекта от винта. Колкото до самия него: просто вземете ПВЦ тръбата и увийте около нея на спирала прозрачната тръбичка. На места залепете с тиксо, за да си остане в такава форма!

След това поставете чашата от едната страна, а купата от другата. Потопете единия край на изобретението в купата, а другия приближете до чашата, така че водата да изтича вътре в нея. Накрая започнете леко да въртите тръбата. Какво се случва?

Можете и сами да видите как водата се придвижва в тръбичката и се излива в чашата. Удивително, но знаете ли кое е още по-интересното. Виждали ли сте някога течност без проблем да се излива от по-ниско към по-високо място. Това не се случва без Архимедовия винт!

„Еврика!“ – вижте само какво направихте. Разбира се не ви съветваме като философа да тичате голи по улиците и да крещите тази дума, както е направил той, когато е открил закона за плаваемостта. Достатъчно е да покажете изобретението на любопитните си приятели. Няма как да не го харесат!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град