География

Начало | География | Атакама – уникалната пустиня, която доста прилича на Марс

Атакама – уникалната пустиня, която доста прилича на Марс

Аз детето | 2020-06-05

Атакама – уникалната пустиня, която доста прилича на Марс

Можете ли да си представите какво би било да живеете на Марс? Как бихте получили нужния кислород? Ами водата? Транспортът ще изглежда съвсем различно, докато се движите по сухия терен. За щастие, на Земята има място, което бихте могли да посетите, за да изпитате сухи условия, за които много експерти казват, че са подобни на тези на Червената планета. За какво говорим? Пустинята Атакама, разбира се! Чували ли сте някога за нея!

Безплодна, но красива, пустинята Атакама в Чили представлява обаятелен свят от пясък и скали. Пустинята Атакама е противоречиво място. Намира се в северната част на Чили между Андите и Тихия океан, на места е абсолютно равна, но западната й част стига до 4200 м. надморска височина. Това е най-сухата неполярна пустиня в света. А също и най-старата! Експертите твърдят, че Атакама съществува поне от 15 милиона години! Но какво общо има това място с Марс? Много просто – Атакама има много сух климат. Пустинята дори е послужила като извънземна обстановка и естествен декор за много филми. Един добре известен пример е „2001: Космическа одисея“. Но сходството на мястото с марсианската повърхност не е полезно само за страхотни снимки в Холивуд. Учените смятат, че изучаването на тази пустиня може да им помогне да научат как би могъл да изглежда животът на бъдещите поколения на Марс. Сигурно сте запознати с идеята на много ентусиасти, които биха искали един ден да живеем и тук, и на Марс!

Как е възможно това? Въпреки сухия си климат, пустинята Атакама е дом на някои организми, най-често това са няколко вида микроби. Експертите се надяват, че изучаването на тези същества може да им даде да разберат как би могъл да съществува живот на други планети. На други места в Атакама пък можете да намерите и скорпиони, пустинни оси и пеперуди. Сивите лисици също са известни с обитанието си на това сухо място. Въпреки общата си липса на валежи, Атакама е по-хладна от повечето пустини. Средната температура е 19 ° C и това прави мястото малко по-комфортен дом, отколкото може да очаквате.

Това означава ли, че и хора могат да живеят в тази пустиня? Да! В момента над един милион души. Всъщност пустинята Атакама е обитавана от много години. Днес хората, живеещи в тази пустиня, отглеждат маслини, домати и краставици, както и много стада от алпаки. За незапознатите това са едни много сладки и пухкави лами, които са специално селектирани да не се страхуват от човека и да бъдат стригани, заради изключително меката си козина.

Но сладките пухкави лами не са единственото впечатляващо нещо, което можете да видите в Атакама! Посетителите на пустинята Атакама често са поразени от геоложките ѝ особености. Вътрешната ѝ част се състои от много големи солни отлагания. Има и дълга ивица земя, наречена Нитратен пояс. От него хората са добивали нитратни минерали в продължение на много години. Много хора посещават и така наречената „Долина на дъгата“. Там минералните отлагания придават на пясъка зелени, розови, жълти и сини нюанси.

Пустинята се слави и като едно от най-подходящите места за наблюдаване на нощното небе. Всичко, което прави деня жесток – пресъхналият въздух, липсата на облаци, надморската височина, се съюзява и води до почти пълна липса на светлинно замърсяване и предоставя неповторима гледка към ясно нощно небе. Всъщност условията тук са толкова добри, че Европейската южна обсерватория има две бази тук: La Silla Observatory и Paranal Observatory.

Звучи ли ви като място, което искате да посетите? Искате ли да изучавате интересния живот на животните? Нейната уникална геология? Може би предпочитате да се насладите на гледката към космоса. Имате много възможности да се възхитите на най-сухата пустиня в света!

Не пропускайте да прочетете също:
Какво са пустините – определено не това, което много от нас предполагат
Намиб – най-древната пустиня в света
Пустинята Гоби – домът на динозаврите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град