За родители

Начало | За родители | БАБХ приключи масовата проверка на детските столове и училищни бюфети – равносметката: издадени са 20 акта за административно нарушение и 191 предписания

БАБХ приключи масовата проверка на детските столове и училищни бюфети – равносметката: издадени са 20 акта за административно нарушение и 191 предписания

Аз детето | 2019-10-16

БАБХ приключи масовата проверка на детските столове и училищни бюфети – равносметката: издадени са 20 акта за административно нарушение и 191 предписания

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 2462 кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове, съобщиха от агенцията. Проверките са били извършени в периода 24 септември – 11 октомври 2019 г. на територията на цялата страна. Възбранени и насочени за унищожаване са 13,305 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини, 13,660 кг кашкавал, 4 кг брашно, 6,544 кг кренвирши, които не са произведени по Утвърден стандарт. 49,77 л безалкохолни напитки и 2,310 л айрян със сол също ще бъдат унищожени, тъй като не са разрешени за предлагане в детски градини и училища. Инспекторите на агенцията са издали 20 акта за административно нарушение и 191 предписания.

В същия период са извършени и 18 проверки по сигнали на родители и потребители в училищни столове и лавки, обекти тип „кухни майки“ в градовете Бургас, Кюстендил, Пловдив и София-град. В училищни бюфети на територията Кюстендил и София е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета, които са в несъответствие с Наредба 8. За откритите 57 опаковани храни са издадени предписания за спирането им от реализация и за провеждане на обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата. В училищен бюфет на територията на Пловдив е установено предлагане на кроасани с какаов пълнеж, които не отговарят на изискванията в наредбата, за което на управителя е връчен акт.

Проверките в обектите за детско и училищно хранене се извършват целогодишно. Най-често констатираните несъответствия са на сградния фонд и технологично оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите, липсващи термометри в хладилните съоръжения, не се обявяват алергени в храните и предлагане на храни, които не са произведени по утвърдени стандарти, информират от БАБХ.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град