любопитно

Начало | любопитно | Бъдещето на готвенето е тук с принтиране на палачинки

Бъдещето на готвенето е тук с принтиране на палачинки

Аз детето | 2018-09-28

Бъдещето на готвенето е тук с принтиране на палачинки

Представете си, че е прекрасна съботна сутрин! Ставате спокойно и знаете, че днес нямате никакви задължения! Правите си чай или мляко с какао и решавате, че денят е наистина подходящ за едни палачинки. Забърквате тестото, пускате принтера и чакате закуската да стане готово. Мммм... да – правилно прочетохте думата „принтер“. Това ще е бъдещето на палачинките. Разбира се, има доста време, докато 3D принтираните палачинки влязат в дома на средностатистическия гражданин, но е приятно да знаем, че имаме още една възможност да похапваме вкусно. Точно тази възможност представи пред журналисти екипът на B2N – компания, която от 4 години се занимава с дистрибуция на технологии за 3D принтиране в България. Целта – тези технологии да стават все по-достъпни за обикновените хора.

B2N споделиха повече за апарата на име PancakeBot, който създава вкусна и питателна закуска на същия принцип, на който се строят цели къщи в рамките на 2 дни. Устройството работи с обикновена смес за тестени изделия и ги проектира чрез специално зададена програма върху загрята плоскост, която позволява тяхното изпичане. В PancakeBot можете да сложите както снимка, която да може да се очертае като контур, така и вие сами да се развихрите и да нарисувате каквото искате.

Срещата с PancakeBot е по повод предстоящите Additive days 2018, които ще се проведат между 3 и 6 октомври в София Тех парк. Това е първото международно четиридневно събитие у нас, посветено на 3D технологиите и дигиталното производство и тяхното приложение на Балканите и по света. Чрез 3D принтери вече се прави голяма част от слуховите апарати, както и персонализирани стоки като протези, титанови импланти за операции или дори дрехи и обувки. Освен широко използваната пластмаса, в употреба се вкарват и други материали, например водорасли, с идеята природата да се щади. Автомобилната индустрия също е включила иновацията в процесите си на производство.

Елементи от спирачната система на най-новия модел Bugatti са направени чрез 3D принтер и са с 60% по-леки от предишните. Чрез технологията е създаден и въздуховод за проектиращите се нови модели BMW. Изключително любопитен е проект на компания, създала 3D принтиран дрон, който може да локализира мини.

Снимки: Reuters

Докато чакаме принтерът да се появи и в обикновените магазини ви предлагаме и няколко рецепти за вкусни и „традиционни“ палачинки:
Американски палачинки
Любимите палачинки на Роалд Дал
Палачинки само с три продукта и дори са без брашно



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град