новини детски

Начало | новини детски | Българска академия на науките отваря врати, за да направи уроците на учениците по-интересни

Българска академия на науките отваря врати, за да направи уроците на учениците по-интересни

Аз детето | 2019-10-18

Българска академия на науките отваря врати, за да направи уроците на учениците по-интересни

Учениците от всички столични училища ще могат да посещават извънкласни занимания в музеите и институтите на Българска академия на науките (БАН). Там ще се учат на математика в онлайн класни стаи, ще програмират роботи, ще предлагат решения за справяне с климатичните предизвикателства, ще правят антропологични изследвания, химични опити, проекти по механика и холограми, ще прилагат космически технологии в екологията и други. Това предвижда съвместната програма „Образование с наука“ на Министерството на образованието и науката (МОН) и Българската академия на науките. Тя беше открита от министър Красимир Вълчев и председателя на Академията акад. Юлиан Ревалски в Етнографския музей.

По думите на министъра програмата цели да се провокира интересът към математиката, техниката, природните науки, както и да се разшири образователната среда. „БАН има и музеи с учени, които са вдъхновители. Правим подобни програми с културните институции. Тази година поискахме всяка екскурзия да включва посещение на повече обекти с образователно и културно значение, както и да има повече кариерно ориентиране“, заяви той. Вълчев подчерта, че програмата „Образование с наука“ ще помогне да се мотивират повече ученици да се занимават с наука и да имат по-задълбочени познания по математика и природни науки.

Министърът се надява да се мотивират все повече ученици да работят в сферата на научните изследвания. Най-големият дефицит на специалисти има в природните науки, стана ясно от думите му. Председателят на БАН академик Юлиан Ревалски подчерта, че академията има дългогодишна традиция с работата с младите хора. Той е доволен, че МОН подкрепя програмата. В началото тя ще е насочена предимно към децата от София, но през следващите години обхватът ѝ ще се разшири. По програмата „Образование с наука“ са одобрени 26 проекта на обща стойност 500 000 лв., чрез които институтите и музеите на БАН ще разработят образователни програми и дейности за учениците. Предвижда се и провеждането на летни школи за обучение на децата и учителите им, съобщиха от образователното министерство.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град