новини детски

Начало | новини детски | Българче спечели златен медал от Space Camp, като победи 100 деца и младежи от 7 държави

Българче спечели златен медал от Space Camp, като победи 100 деца и младежи от 7 държави

Аз детето | 2019-09-12

Българче спечели златен медал от Space Camp, като победи 100 деца и младежи от 7 държави

Българче се върна със златен медал от космически лагер по модел на НАСА. Симона Йорданова от Добрич се оказа най-добра сред 100 деца от седем държави. За да се озове в лагера обаче Симона постига и още една победа. Тя печели пълна стипендия от Община Добрич в конкурс, провел се през месец март тази година. За да се заслужи място в космическия лагер момичето трябвало да пребори конкуренция от 30 есета от младежи с интереси в космонавтиката. „След това на самия лагер конкуренцията беше още по-голяма – имаше младежи от Русия, САЩ, Гърция, Чехия, Турция, Азербайджан, Испания, но тя се справи“, споделя д-р Гергана Райжекова от Центъра за творческо обучение.

Симона Тодорова Йорданова учи в Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“ в Добрич, през новата учебна година ще бъде 10 клас. „Още от малка имам страст към астрономията и физиката. За Space Camp научих от моя много добра приятелка. В началото на 2019 година разбрах, че Община Добрич и Център за творческо обучение – град София обявяват конкурс за спечелването на две пълни стипендии за град Добрич. Това беше уникална възможност, понеже шансът за спечелване на стипендия е по-голям. През януари д-р Гергана Райжекова и миналогодишната медалистка от град Добрич – Татяна Иванова организираха информационна среща, която имаше за цел да разясни малко повече относно лагера. Направих видео есе и го изпратих. Месеци по-късно излязоха резултатите и разбрах, че едната стипендия печеля аз“, споделя пред Про Нюз Добрич Симона.

„Избрах си темата „С какво НАСА промени света за 60 години?“ и обърнах внимание главно на кацането на Луната“, сподели Симона пред Bulgaria ON AIR. Space Camp в Измир, Турция е един от двата обучителни центъра в света, които работят по модел на НАСА. От създаването си досега вече 10 са астронавтите, започнали пътя си именно в Space Camp. По време на обучението си децата използват симулатори, участват в мисии, учат нови знания.

Благодарение на Симона България отново взе златния медал на Space Camp. „За мен това не беше най-важното нещо, изобщо не очаквах. Не дойдох така настроена, дойдох да науча нещо ново и да намеря нови приятели“, сподели още тя. В своето бъдеще Симона се вижда като космически учен.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град