Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | „Бърдмап“ – проследете големия полет на прелетните птици на живо

„Бърдмап“ – проследете големия полет на прелетните птици на живо

Аз детето | 2017-09-11

„Бърдмап“ – проследете големия полет на прелетните птици на живо

Ранната есен може да се познае по едно-единствено нещо. Знаете ли кое е то? Не е времето, защото все още си е топло и слънцето си пече ли пече. Не са и пъстроцветните листа, защото още не са пожълтели. Въпреки това има един сигурен знак... Лястовичките например се сбират на ята и отлитат нанякъде. Щъркелите, отгледали вече малките си също лека-полека изчезват. И не, не се завират в някоя пещера чакайки топлото време – те прелитат цели морета, за да достигнат до по-топли места и да се завърнат у нас отново напролет. Прелетните птици започват да отлитат на юг – това е сигурният знак, че есента пристига. И ако досега не сте проявявали особен интерес към това, нека ви кажем, че то е супер интересно. Само си представете как трябва да прелетите над много страни и морета и да разчитате само и единствено на себе си. При това няма как да си вземете храна и вода, а ще трябва да се задоволите с каквото ви предлага природата, ако изобщо можете да кацнете. Ето на това ние му казваме истински супергерои.

Ако не вярвате, то благодарение на технологиите вече може да проследите голямата и дълга миграция на доста видове птици. „Бърдмап“ е безплатен уебсайт (http://birdmap.5dvision.ee) за проследяване на птичите миграции над Европа и Северна Африка. Той е разработен от естонски и латвийски природозащитници. Джипиес предаватели върху птиците осигуряват данни за техните миграции. Например на 28 август край Бургас е прелетяло ято черни щъркели. В този район на орнитологичен лагер са ученици от Ямбол. Те наблюдават, поставят пръстени на прелетните птици и научават повече за сателитното им проследяване.

Сателитното наблюдение на птиците разкрива неочаквани подробности за техния живот. Например женски египетски лешояд мигрирал успешно в Африка. Но на следващата година птицата се забавила и нейният партньор вече си бил намерил друга любима. А сега какво чакате, вижте как мигрират птиците – интересно и образователно!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град