новини детски

Начало | новини детски | Библиобус тръгва из улиците на София

Библиобус тръгва из улиците на София

Аз детето | 2017-07-19

Библиобус тръгва из улиците на София

През последните години Столична библиотека открива нови пространства на знания и информация в културната инфраструктура на София, привлича млада читателска публика и търси модерни креативни формати на общуване с потребителите. Най-голямата публична библиотека в страната представя пред столичани новия си мобилен филиал Библиобус. Мобилната библиотека тръгва днес в 12 ч. пред сградата на Столична община. Библиобусът ще достига до отдалечените квартали в София, в които няма големи читалищни библиотеки и достъпът на хората до книжни ресурси е ограничен, проблемните изолирани социални групи, домове за стари хора и сираци, ромските общности, ще участва във фестивали, местни културни прояви и празници на училищата и общностите в района.

Библиобусът разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги художествена, научнопопулярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори. Предлага компютър, свързан с мрежата на Столична библиотека и нейните ресурси (достъп до електронния каталог, електронни бази данни, дигитални платформи); предварително онлайн поръчване и заемане на книги и списания; срещи с писатели, поети, художници, литературни четения, изложби, артателиета и образователни курсове за деца. Графикът за локациите и маршрута на Библиобуса по дни, часове и място на престоя може да се намери на интернет страницата на Столична библиотека.

Първите читателски карти ще бъдат безплатни. За да се заемат книги, читателите трябва да се регистрират и да платят годишна такса от 5 лв. за ученици и пенсионери, 8 лв. за всички останали. Може да се заемат до 7 книги за срок от 20 дни и да се върнат при следващото посещение на библиобуса или в Столична библиотека и нейните филиали.

Първият маршрут на библиобуса е днес от 13.30 ч., когато ще бъде позициониран в сградата на НСА. Столичната библиотека ще вземе участие в Детския лагер по изкуствата и спорта „Една незабравима лятна ваканция“ по покана на организаторите от район „Студентски“. Екипът на библиобуса ще раздаде на децата безплатни читателски карти, книги и подаръци. Втората дестинация е в район Овча купел, а третата – в Красна поляна.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град