сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Да боядисаме яйцата с естествени боички

Да боядисаме яйцата с естествени боички

Аз детето | 2018-04-03

Да боядисаме яйцата с естествени боички

От няколко години тази идея седи и чака да бъде реализирана от нас. Винаги обаче сме намирали по-красиви, които да споделим с вас или пък често сме си казвали: „О, кой пък ще има време да чака някакви растения да пуснат боя“. Затова винаги си купувахме готовите бои от магазина и с тях осъществявахме останалите си идеи. Оказа се обаче, че боядисването с естествени материали е много по-хубаво, лесно и забавно, отколкото сме подозирали. Какво да ви кажем... Нашите баби са го правили точно така, а те явно много са разбирали от тази работа. Затова сега ще покажем и на вас как лесно можете да боядисате яйцата за тазгодишния Великден с естествени материали. Става много по-красиво, отколкото предполагате.

Първото, което трябва да имате предвид е, че е по-хубаво по възможност да използвате яйца с бели черупки. При тях просто всички цветове изглеждат по-ярки и наситени. Второто е да внимавате, защото ще се използва вряща вода. В действителност самите яйца ще се варят с билките за още по-хубав цветен ефект. Затова по-малките от вас е хубаво да имат помощник, пък и нали боядисването на яйцата става по-забавно, когато цялото семейство се включи в него.

Има много билки, плодове и зеленчуци, които хората използват. Ние обаче ще ви споделим само за тези, с които яйцата стават най-красиви според нас.

Първото, което ще ви трябва са няколко тенджерки или други подходящи за целта съдове. Броят им зависи от броя на цветовете, но за нашите идеи ще ви трябват общо 7. Ще имаме 7 цвята: жълто, традиционното червено, розово, зелено, синьо, лилаво и кафеникаво. Разбира се от тях ако имате желание след това можете да си направите различни комбинации или ако ви остане отвара да опитате да оцветите яйце с памук. В случая обаче става най-хубаво ако яйцата са сурови и ги варите заедно с растенията. За всеки цвят принципът е един и същ, само растението е различно.

В тенджерка сложете няколко яйца. Толкова, колкото искате, но е хубаво да не са много, за да не се спукат. Поради същата причина баба ни често казваше да ги варим с кърпа, но разбира се в случая не искаме да оцветим седем кърпи, затова можете да си намерите 7 ненужни парцала. Ние взехме стара тениска, която със сигурност няма да ни липсва и я срязахме на 7 части. Във всяка тенджерка поставяте парцал, а отгоре поставяте яйцата и така е по-вероятно да не се спукат. А сега е време за цветовете.

Какъвто и цвят да правите ще трябва да напълните тенджерката с вода, така че да покрие яйцата, а също да добавите 1 супена лъжица сол или оцет. След това оставяте да заври и засичате със сигурност 15 минути. Яйцата често са готови и за 5 или 10, но за да е сигурно че са сварени може и 15, пък и нали трябва да се оцветят. След това махате тенджерката от огъня и изчаквате водата да спре да ври. След това ако искате можете да извадите яйцето, а ако искате по-тъмен цвят да го оставите да стои вътре. Колкото повече седи в отварата, толкова по-тъмен ще става цветът. Изборът е ваш!

Сега ето и самите цветове:

  • за жълто използвайте куркума: прясна или на прах;
  • за червено – червен лук, ама не цял, а разделен на люспи;
  • за розово – цвекло, но най-добре от консерва или предварително сварено, защото му трябва доста повече от 15 минути да се свари;
  • за зелено – при нас връзка магданоз и копър заедно свършиха идеална работа;
  • за синьо – листа от червено зеле;
  • за лилаво – шепа боровинки;
  • за кафеникаво – зърна кафе.

Както казахме ако решите можете да оставите част от отварите и след това с помощта на памук да си направите и шарени яйца, които разбира се трябва да са предварително сварени. Да смесите отварите, за да видите какво ще се получи или пък първо да потопите яйцето в едната, после в другата.

Без съмнение е лесно и бързо да потопиш яйцето в някаква химическа смес от магазина и тя да го оцвети мигновено, но ви уверяваме, че е много по-интересно това да стане с естествени отвари!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град