спорт

Начало | спорт | Да караш сърф в езеро или река си е напълно възможно

Да караш сърф в езеро или река си е напълно възможно

Аз детето | 2023-08-23

Да караш сърф в езеро или река си е напълно възможно

Обичате ли мокри и диви игри на плажа? Разбира се, че кой не? Независимо дали сърфирате по вълните, плувате с лодка или просто с пояс, откритата вода е чудесно място за семейно забавление. Ширналата се пред теб вода която се слива с небето и блести на слънчевите лъчи. Дори и само да гледаш от брега е толкова красиво. Да не говорим пък, че по-опитните от вас, които могат да плуват и прекарват малко повече време на море по една или друга причина, могат да се насладят и на доста интересни спортове, които могат да се случат само там.

Един от тези спортове комбинира карането на сърф и гребането. Вярно е! Нарича се падел сърф и става все по-популярен с всяка изминала година. Макар че не е толкова популярен все още у нас, колкото например уиндсърфинга, той е също толкова интересен като него. Хавайските острови, откъде другаде разбира се може да дойде падел сърфа или който и да е друг вид сърф. Специално този първия стартира в началото на 60-те години на миналия век. Случва се, защото знаете, добрите сърфисти винаги търсят най-големите и най-добрите вълни върху които да се понесат с дъската си. Това обаче често е доста трудно, не само защото са редки, а и защото често се образуват навътре в океана и се разбиват преди да стигнат до хората. Дори и да не вярвате ние ще ви кажем, че нещата не стават точно като по филмите: хоп, щом влезеш и си до коленете във вода идва една страхотна вълна. Затова сърфистите и трябвало да гребат доста навътре във водата с ръце. Това естествено е било доста изморително и точно като намерят най-страхотната вълна на света са твърде изморени, за да се „качат“ върху нея. Затова пък намерили интересно решение...

Вместо да се носят по този начин, докато лежат на дългата си дъска, те използвали дълги лопатки, за да се промъкнат по-лесно през рифовете, търсейки тези чудовищно страхотни вълни. Макар да е започнал с тези най-екстремни сърфисти, гребането на сърф е станало популярно забавление навсякъде по света. Днес хората го практикуват дори и в спокойни езера и по-малки реки. В сравнение с редовното сърфиране, сърфирането с гребла е много по-лесно за научаване и по-безопасно за практикуване. Използването на гребла дава на начинаещите по-добро усещане за баланс и по-голям контрол върху тяхното движение във водата.

Падел сърфът също така дава почти същото усещане като от истински сърф и това е най-хубавото! Още по-хубаво е, че дори да не живееш близо до океана, все още можеш да се опиташ да сърфираш в някое езеро или малка река. Много ентусиасти правят това дори в басейн, естествено, когато няма хора и твърдят, че усещането си е прекрасно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град