За родители

Начало | За родители | Да направим елхата по-безопасна за най-малките любопитковци

Да направим елхата по-безопасна за най-малките любопитковци

Аз детето | 2022-12-05

Да направим елхата по-безопасна за най-малките любопитковци

Първите коледни празници с тичащо, любопитно и опознаващо света хлапе определено са специални и много вълнуващи. Мигът в който за първи път осъзнава, че това е красива коледна украса, радостта от украсяването на елхата и от вълнението всеки път, когато я погледне. Всички родители на активни любопитковци обаче знаят, че освен да се радват отдалече на всичко, те трябва и да го пипнат, докоснат. Как иначе ще опознаят света изцяло? И докато плюшените играчки и останалите детски неща са направени именно за това, то с коледните елхи нещата не стоят точно така. Те са прекрасни, носят невероятно настроение и истинска радост и ококорени очи за вашия мъник, но могат да бъдат и леко опасни. Затова ако имате едно такова палаво дете, то трябва да защитите и коледното дръвче и него. Същото като с кучетата и котките! ;-) Затова сега ви предлагаме няколко полезни съвета от личен опит. Със сигурност и самите вие ги знаете, но често поради коледните вълнения е хубаво и някой друг да ви ги припомни.

Истинска или изкуствена елха?

Определено истинската придава неповторим дух на Коледа у дома, но невинаги е най-подходящото решение за малки деца. Те обичат да пипат навсякъде и лесно могат да попаднат в бодливата прегръдка на истинската елха. Освен това игличките ѝ лесно капят и могат да попаднат в устата на детето. Ето защо много родители предпочитат изкуствената, като по-устойчив вариант за малки изследователи.

Защитете я

Нали се сещате за онези куки за тавана, на които да закачите саксия с цвете... Те стават идеално и за закрепване на елха. С малко здраво въже или пък панделки за по-празнично елхата ще е добре закрепена за тавана и със сигурност няма да се обърне и да падне цялата, каквото и да прави вашето любопитно хлапе. Също така е добро решение да поставите дръвчето далеч от рафтове, столове, маси, секции и всичко върху което може да има нещо, което да бъде счупено... Както казахме личен опит...

Пирамида на коледната красота

Знаем, че не всеки иска коледната украса да изглежда точно така, но е далеч по-добра идея да закачите коледните играчки върху горната част на елхата. Не изглежда така красиво, но пък е безопасно. Ако все пак искате да има украса и по-долните клончета, съветваме ви играчките да са от филц. Те по нищо не отстъпват на останалите. Така хем детето ще може да ги пипа колкото си иска, хем няма да счупи нищо. Също така задръжте красивите стъклени играчки за някоя друга Коледа. Да, те наистина са много красиви и най-вероятно ви носят скъпи спомени, но нека спомените си останат в кашона този път, за да издържат по-дълго и да ги има за следващите коледи, когато мъникът ви ще е по-голям и ще оцени красотата им.

Позволете му да пипа някои неща

Както вече казахме играчките от филц в долната част на елхата са наистина много полезни. Те ще задоволят желанието на палавника да опознава и да докосва, без да прави бели. Ако все пак иска да докосне и по-чупливите играчки, не му забранявайте – това не работи. Просто спокойно обяснете, че може да ги докосва леко само с пръстче. Колкото и да е малък – ще разбере. Децата разбират всичко!

Насърчете доброто поведение

Вместо да казвате „Не докосвайте това“ по минимум 10 пъти на ден, забележете и хвалете децата си, когато са близо до дървото или декорациите, но само им се радват с поглед. Хвалете ги и им кажете, че точно така се прави с коледната украса и че са най-добрите деца. Това помага не само украсата да остане цяла, но и за психологическото развитие на детето.

Без коледни лампички

Най-добре е да забравите за тях, ако искате елхата ви да бъде напълно безопасна за детето. Ако пък държите на лампичките, постарайте се детето да няма достъп до тях, особено до щепсела. Изберете такива, които не се нагряват твърде много, създавайки предпоставки за инциденти.

Звънчетата са шумни, но също помагат

Ако всичко останало се проваля и вашият малък сладур все още успява да потупва и да пипа лъскавите топки, то може да помогне да имате няколко звънчета на елхата. Закачете ги ниско на дървото – по този начин, ако чуете внезапен хор на звънци, ще разберете, че периметърът е бил нарушен и дървото е в опасност от любопитно дете!

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град