За родители

Начало | За родители | Да отучим детето от 5 най-често срещани лоши навика

Да отучим детето от 5 най-често срещани лоши навика

Аз детето | 2020-01-31

Да отучим детето от 5 най-често срещани лоши навика

Според най-нови изследвания на детски психолози от Франция, когато децата използват малки лъжи като „не изядох аз целия шоколад“ или „кучето бутна цветето“ всъщност развиват някои важни социални умения свързани с емпатията, сътрудничеството и грижа за другите. Това обаче, както и много други поведения, са нежелани от всеки родител, а за останалите веднага са признак на лошо възпитание. Макар в повечето случаи смученето на палеца, бъркането в носа и „искам това веднага“ са просто фази, които децата обикновено израстват, можете да помогнете на детето си да ги преодолее по-бързо. Затова събрахме най-практичните съвети за родителите, които искат да се отърват по-бързо от най-често срещаните лоши навици при децата.

Смучене на палеца

Смученето на палец или друг пръст за децата е успокояващо занимание, което използват, за да намалят тревожността, провокирана от порастването, според психолозите. Така че, ако детето ви вече е в предучилищна възраст, но все още има този навик, можете леко да му помогнете да се отърве от него:

 • Опитайте се да ограничите времето, което детето ви прекарва в смучене на палеца. Например, постигнете съгласие, че това е занимание преди лягане и не трябва да се извършва по друго време, но не правете конфликт от този навик.
 • Не показвайте гнева си, като му кажете: „Не можеш да смучеш палеца си повече“, вместо това се опитвайте да хвалите хлапето всеки път, когато не го прави.
 • Опитайте се да говорите с детето си за това. Ако го попитате: „Знаеш ли, че в момента смучеш палеца си?“. С такъв въпрос ще повишите тяхното самосъзнание и можете да им помогнете да заменят тази успокояваща дейност с нещо друго.
 • Намерете някои креативни начини да обясните на детето си, че расте и че вече няма нужда да смуче палеца си. Например, попитайте го „Мислиш ли, че Спайдърмен смуче палеца си?“

Непрекъснато иска нещо и е взискателно

Да научиш детето си как да отправя молби по подходящ начин е също толкова важно, колкото да го научиш да казва „моля“ и „благодаря“. Въпреки това, непрекъснатото искане на нещо и взискателността на децата са доста често срещани и ето някои съвети как да се измъкнете от тези неща:

 • Винаги можете да обсъдите този проблем с детето си. Опитайте се да му обясните разликата между взискателните и учтиви молби. Също така, уведомете детето си, че някои от исканията му ще получат отговор „Да“, а някои – „Не“ и че то трябва да се примири с този факт.
 • Най-важната част е да не забравяте, че сте пример за подражание. Ако проявите взискателно поведение пред детето си, тогава не се изненадвайте, ако то прави същото в последствие.
 • Опитайте се да не реагирате прекалено бурно, ако детето ви изисква нещо, защото в този момент то може дори да не осъзнава, че прекалява. Вместо да се карате и викате можете да попитате хлапето: „Има ли друг начин да поискаш това, което искаш“.
 • Винаги игнорирайте взискателните искания на детето си, но в същото време бъдете сигурни, че винаги по някакъв начин реагирате на учтивите искания.

Скърцане със зъби

Обикновено много родители се притесняват, когато забелязват, че децата им скърцат със зъби, било то докато спят или докато са будни. Това състояние се нарича бруксизъм и има някои начини, по които можете да помогнете на детето си да се справи с него:

 • Бруксизмът се причинява най-вече от стрес при децата, както показват проучванията. Независимо дали става въпрос за училищен тест или за преместване в друг град, винаги трябва да говорите с детето си, за да му помогнете да се справи с нещата, които може да го стресират.
 • Можете също така да помогнете на детето си да контролира скърцането със зъбите в съня си, като се отпусне преди лягане – накарайте го да се изкъпе, да слуша музика или да прочете книга.
 • В редки случаи, ако стресът е по-сериозен, може да се наложи да се консултирате с лекар, за да спрете бруксизма със специално лечение.

Гризане на ноктите

Има много причини, поради които детето ви би могло да гризе ноктите си – стрес, любопитство, скука или просто навик. Най-лошото е, че това поведение вероятно ще продължи и в зряла възраст. Така че, ако забележите, че този навик се задържа за продължителен период от време, психолозите съветват да помогнете на детето си да се отърве от него:

 • Опитайте се да разберете причината за това. Може би хлапето изпитва стрес, причинен от нещо, което можете да му помогнете да преодолее.
 • Помогнете му да осъзнае този навик. Можете да се споразумеете за някакъв знак, за да му кажете, че в момента го прави.
 • Предложете творческа алтернатива. Ако вашето момиче обича да гризе ноктите си, предложете да ги лакирате по красив начин, за да може да се чувства като малка принцеса, която няма да иска да съсипе стила си.

Бъркане в носа

Нашите малки сладури понякога правят доста гадни неща и това включва бъркане в носа и дори ядене на това, което изваждат от там. Това обаче е не само неприятен навик, но и начин за разпространение на бактериите, които са отговорни за разболяването от грип. Ето няколко съвета за елиминирането на този навик:

 • Насочете вниманието им към него и им давайте салфетка всеки път, когато го правят. Може би този навик е несъзнателен и трябва да им помогнете да осъзнаят, че го правят.
 • Обсъдете хигиенните проблеми на детето си и обяснете всички последствия, които може да има. Говорете с него като с възрастен, децата наистина харесват, когато ги вземаме на сериозно, като отделни личности и големи хора.
 • Опитайте се да ангажирате детето си в някои дейности, които включват заети ръце, за да не им се наложи да преодолеят скуката си чрез бъркане в носа.

Прочетете още:
4 дразнещи детски навика, които са нормални и дори полезни
Още 4 дразнещи детски навика, които са нормални и дори полезни
Лесни трикове, с които да изградим у детето здравословни хранителни навициКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град