История

Начало | История | Да полетим на крилата на първия самолет заедно с братята Райт

Да полетим на крилата на първия самолет заедно с братята Райт

Мирела Любенова | 2018-08-28

Да полетим на крилата на първия самолет заедно с братята Райт

Не се стряскайте, но точно в този момент ще се върнете назад във времето в един хладен ден през декември 1903 година. Ще забележите точно до вас един човек на име Уилбър Райт, който стои на брега на океана в град Кити Хоук, Северна Каролина (САЩ) и гледа нагоре към небето. Там пък ще забележите друг човек, брат му Орвил, който лети на нещо, което почти изглежда като самолет. В момента присъствате на исторически момент – свидетели сте на първия успешен полет на самолет с двигател в света. Днес братята Райт се помнят като иновативни инженери и техният полет, създаващ история, вдъхновява поколения бъдещи пилоти. Ще ви разкажем няколко интересни факта за живота на тези незаменими иноватори.

Да пораснеш като Райт

Братята Райт се интересували от летене от най-ранна възраст. Като деца в Дейтън, Охайо, любимата им играчка била малък предмет много приличащ на хеликоптер, който се задвижвал от гумена лента. Очаровани от играчката и нейната механика, братята се надяват един ден да построят летяща машина, достатъчно голяма, за да може и двамата да летят. Да, колкото и да е странно тогава са имали хеликоптери играчки, но не и истински летателни машини.

Години след тази първа мечта, като млади мъже двамата братя работели различни неща. Първо издавали книги, след това ремонтирали велосипеди, а след това правели такива и по поръчка. И макар да се били леко отдалечили от мечтата си по онова време, тя никога не била забравена. Тогава вече други хора били изобретили разни неща за летене, като планери или самолети без двигатели, но Райт искали да имат самолети, които летят по-бързо и не зависят от посоката на вятъра или въобще от вятъра. Така през 1899 г. братята започнали да експериментират с конструирането на собствени самолети.

Високо, високо в небето

Минало се време и братята направили много разработки и проекти. През 1900 г. те се преместили от Охайо в Кити Хоук, за да започнат експериментите си за летене. Дюните на брега близо до града били идеалното място, защото били меки за кацане (или падане) и нямало много хора наоколо. Братята първо провели тестове с хвърчила, преди да експериментират с планери. Както Орвил, така и Уилбър поотделно управлявали планерите по време на процеса на тестване. След седмици неуспешни опити, планерът с допълнителен плат, добавен за увеличаване на здравината на крилата и двигател успял да се задържи във въздуха цели 12 секунди, което си било истински рекорд. Паметното събитие се случило на 17 декември 1903 г. Тогава братята с гордост извикали: „Ура! Самолетът работи!“. Това бил и първият успешен пилотиран самолет с двигател в света.

Крилата на промяната

След успеха си в Северна Каролина, братята Райт продължават да пътуват по целия свят, усъвършенствайки машината за летене и променяйки дизайна ѝ. Но те направили много повече от нещо с двигател, защото дали начален тласък на ерата на съвременната авиация и вдъхновили бъдещите авантюристи и изобретатели. Десетилетие след Кити Хоук в авиацията имало още много постижения, включително първия самотен полет през Атлантическия океан и първия полет с пътници. И разбира се, полетът не останал само в този свят – малко над 65 години след известния първи полет на Райт, астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацнали на Луната. Така братята Райт не само са летели с първия пилотиран самолет с двигател – те създали съвсем нов начин да изследваме нашия свят!

Снимки: pixabay.com

Адаптация от Wings of Change, The Bird Men, and National Geographic Concise History of Science & Invention: An Illustrated Timeline

Прочетете още няколко интересни неща за самолетите:
Защо самолетите оставят бели следи в небето?
В света на самолетите: професия авиодиспечер
Защо самолетите не летят в права линия?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град