География

Начало | География | Да се спуснем в Шондонг – най-голямата пещера в света

Да се спуснем в Шондонг – най-голямата пещера в света

Аз детето | 2018-06-06

Да се спуснем в Шондонг – най-голямата пещера в света

Надяваме се, че обичате да изследвате света около вас! Би трябвало, защото нашият дом – планетата Земя е удивителна и предлага толкова много примери за природна красота и екзотични чудеса, че не е възможно да ги видим всички само за един живот. От извисяващите се водопади и мощни вулкани до планини, които достигат до небето и тропически гори, които са пълни с учудващи животински и растителни видове... Със сигурност едно от нещата на които няма недостиг тук са местата за разглеждане. Обаче, съсредоточаването върху тези неща само одраска повърхността – образно казано – на това, което Земята може да предложи. Твърде често забравяме неизследваните области, които лежат под земната повърхност. Били ли сте някога в пещера? Ако е така, знаете, че има съвсем различен свят, който чака да бъде видян, дълбоко под земната повърхност.

Учените смятат, че повечето пещери са на милиони години, защото отнема толкова време на естествените процеси като ерозията на скалите да образуват пещери. Ето защо е малко изненадващо, че това, което повечето експерти смятат за най-голямата пещера в света, не е открито до 1991 г.! Шондонг (най-голямата пещера в света) се намира в централен Виетнам. Входът на това чудо е открит за първи път през 1991 година от местен фермер на име Хо Хан. Въпреки това пещерата е проучена от специалисти едва през 2009 година, защото е изключително стръмна. Тогава английски пещерняци за първи път влизат в Шондонг и откритията им изумяват света. Сега ако се питате защо е отнело толкова време, веднага ви казваме. Основният проблем е местоположението на пещерата и трудният достъп до входа. За да стигне дотам човек трябва да премине през гъста джунгла, да прекоси много реки и да преодолее назъбени каменни стени. Освен това не всеки би искал да влезе в непозната пещера, дълга 6 километра...

Тези, които го направили обаче никак не съжалявали за постъпката си, защото вътре открили някои чудесни и нечувани неща. Оказва се, че в пещерата не само има река, буйна растителност почти като джунгла, но и цяла екосистема. Представете си, вътре дори има облаци близо до тавана. Дърветата и друга растителност си живеят в пещерата на около 2 километра под земната повърхност. Някои дървета достигат височини от почти 30 метра. Подземната джунгла е дом и на много животни, които обикновено не се намират под земята, включително маймуни, летящи лисици и няколко вида птици.

Разбира се Виетнам не иска да скрие това съкровище от хората и след още редица проучвания пещерата е отворена за посетители от 2013 г. За да се защити деликатната екосистема обаче има строги правила. Само една туристическа агенция може да води хора в пещерата и то ако отговарят на определени критерии. Освен това екскурзианти се допускат само два пъти годишно. Ако сте готови за приключението на живота си, обиколките на Шондонг започват от $ 3000 на човек. Ще трябва да сте готови да прекосите джунглата, да плувате през реки, да пълзите и да се изкачвате над скали... Наградата си заслужава обаче, когато влезете в най-голямата пещера в света!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град