История

Начало | История | Да се върнем в Средновековието!

Да се върнем в Средновековието!

Аз детето | 2017-08-07

Да се върнем в Средновековието!

Дръжте се! Сега ще направим един бърз преход в бъдещето! Вече сме там! Вие сте пораснали и сте станали възрастни, а вашата най-голяма мечта най-накрая се е сбъднала. Машината на времето е изобретена преди няколко години, а днес най-накрая е на достъпна цена и можете да си я купите от местния магазин за електронни джаджи. Най-хубавото е, че Коледа предстои след няколко дни и вие вече знаете кое ще е първото ви желание.

Междувременно, докато получите подаръка, трябва да решите къде и кога ще отидете! И докато за някои хора тези въпроси може да са много трудни, то за вас е лесно. Винаги сте били големи фенове на замъците и рицарите с искрящи доспехи, така че Средновековието е първото място и време, което ще посетите. Преди това обаче, за да сте по-подготвени трябва да знаете това-онова за него. Тук ние идваме на помощ, за да ви разкажем най-важното.

Средновековието е приблизително 1000-годишен период в Европа, обхващащ падането на Римската империя през 476 година и началото на Ренесанса през 14-ти век. (Ренесансът бележи възраждането на изкуствата и културата, които почитат класиците на древна Гърция и Рим.) Много историци са склонни да отхвърлят този период като значим и често го наричат Тъмни векове, защото според тях тогава няма кой знае какви постижения в областта на изкуството или науката. Според други обаче това определение пренебрегва много изумителни и важни открития в края му. Затова днес е прието тези векове да се наричат Средновековие.

През Средновековието, след падането на Рим, европейците вече не били обединени в един народ с един владетел. Вместо това римокатолическата църква се превръща в най-мощната институция през това време. Царете и владетелите от този период са се осланяли на нея и са я защитавали с цената на всичко. По този начин тя придобива власт и влияние в цяла Европа, а дори и в Близкия Изток. Големи градове като Кайро, Багдад и Дамаск стават културни центрове, изпълнени с художници, писатели, философи и учени. Много от съвременните технологии стартират като основни изобретения през това време, включително камери, сапуни, вятърна енергия, летящи машини и дори цифровата система, която все още използваме днес.

Средновековието е известно и със своите кръстоносни походи, предназначени да изгонят мюсюлманите от светите земи на Близкия Изток. Тези походи са продължили стотици години и са стрували хиляди животи и на двете страни. Въпреки че в крайна сметка нито една от страните не „печели“ от кръстоносните походи, те успешно обединяват европейците зад римокатолическата църква. Кръстоносните походи също донасят много от напредъка на ислямските общества на европейския континент, като помагат да се създаде сцена за действие за предстоящия Ренесанс. Въпреки че мислителите от ерата на Ренесанса често отхвърлят средновековния период като лишен от художествена стойност, приносът на периода към изкуството и архитектурата все още е напълно видим в невероятната архитектура, намираща се в структури като катедрали, манастири и църкви, които все още съществуват.

Някои от най-известните готически архитектурни и религиозни обекти, които все още са почитани днес, включително фрески, мозайки и картини, датират от средновековния период. В допълнение към грандиозните катедрали, благодарение на Средновековието имаме и замъци. Тези грандиозни домове са израснали от феодалната система, съществувала в селските райони на Европа през средновековния период. Царете дават земя на благородници и епископи, които от своя страна дават право тя да бъде обработвана от селяни. Системата на феодализма, също дава начало на много легенди, които знаем днес. Точно за тези рицари в блестящи доспехи и девойки в беда, които вече ви споменахме. Дали тези легенди са истински или са предимно фантазия – няма как да знаем, тъй като всички факти, на които се основават, вероятно са изгубени от историята преди стотици години. Всъщност учените все още обсъждат дали има истински крал Артур!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град