Лаборатория

Начало | Лаборатория | Да си „отгледаш“ кристал от камък

Да си „отгледаш“ кристал от камък

Аз детето | 2021-11-16

Да си „отгледаш“ кристал от камък

Кристалите са най-интересните неща на земята, смятат учените. Макар ние, обикновените хора, често да ги пренебрегваме, те всъщност са доста красиви и необичайни. Знаете ли, че освен това с тях стават и страхотни научни, не експерименти, а направо цели проекти. Ето например само за няколко дни можете да си отгледате аргонитни кристали! Някога чували ли сте за подобно нещо? Прави се изключително лесно и предлага един забавен начин да научиш нещо за геологията и химията.

Нека направо започваме! За експеримента ще ви трябват:
няколко камъка
ябълков оцет
купичка

Да, това е всичко! Все пак имайте предвид, че има някои камъни, от които не израстват кристали, но това също е част от експериментирането като едни велики учени и не бива да се разочаровате.

Експериментът също се прави много просто:

Слагате камъните в купичката и след това ги поливате с оцет, докато почти се покрият целите. Това е! Просто и лесно! Запомнете – камъните трябва да са покрити почти целите, без едно малко петънце на върха, там трябва да е сухо. След това идва и трудната част – чакането. Първите два дни най-вероятно няма да се случи нищо, камъкът просто ще си седи там, но ако имате достатъчно търпение, на четвъртия или петия ден ще видите малко бяло кристалче, което постепенно ще нараства и нараства. Тогава няма как да не се възгордеете, все пак то е израснало пред очите ви благодарение на вашата помощ! Яко е, нали? Кристалите са напълно оформени след около две седмици, когато почти целият оцет се е изпарил. Ако все пак сте от по-нетърпеливите, можете да поставите купичката на слънчево място – това ще ускори малко процеса!

Защо се получава така?

Камъните, които най-вероятно ще намерите съдържат в себе си определено количество доломит. Това накратко казано е седиментна карбонатна скала, изградена от минералите доломит (присъствие над 50 %) и калцит. Подобни скали, изцяло доломитни, се намират обикновено в океаните и топлите и влажни среди, като пещери и горещи извори. Затова там е пълно с подобни кристали. А при нас се получи чрез проста химическа реакция между оцета и доломита, който се вдигна нагоре, стана по-мек и заприлича на кристал. Удивително, нали?

Вижте още:
Блестящи кристали – интересен геоложки експеримент



Коментари
1 коментар

Станислава Попова, 10 г.,

Публикувано на 28.05.2019

САМО ДА ПОПИТАМ С ВСЕКИ КАМЪК ЛИ СТАВА ТОЗИ ЕКСПЕРИМЕНТ

От редакцията: С почти всеки.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град