важните неща

Начало | важните неща | Ден на розовата фланелка 2018 – да поговорим с мъжете за агресията в училище

Ден на розовата фланелка 2018 – да поговорим с мъжете за агресията в училище

Аз детето | 2018-02-26

Ден на розовата фланелка 2018 – да поговорим с мъжете за агресията в училище

Всичко започва през 2007 г. с идеята на две момчета в Канада да застанат зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски, и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

„Тогава научих, че двама души могат да си измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“

Национална кампания „Да бъдеш Баща“ и „Ключ към училище без страх“ се обединяват с идеята да поканят децата да се обърнат към най-важните за тях мъже – бащи, дядовци, батковци, чичовци, вуйчовци и др., и да поговорят с тях по някои важни въпроси, свързани с агресията и тормоза. Изработена е специална картичка със 7 въпроса, чрез които децата могат да потърсят различни начини за справяне с насилието и агресията в разговор със значимите за тях мъже. Дискусията именно с мъжете е път самите те да се замислят дали искат насилието да бъде решение за техните деца.

За допълнителна информация:

Ако желаете да се включите в Международния ден на розовата фланелка, свържете се с организаторите на e-mail адрес: david.kiuranov@roditeli.org и телефон 0879 509 548 (Давид Кюранов, координатор на Национална кампания „Да бъдеш Баща“).

„Да бъдеш Баща“ е част от световната кампания за бащина грижа MenCare, която се провежда в повече от 45 държави на 5 континента. Целта на MenCare е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители и настойници, за да подпомогне успешното развитие на децата и отношенията в семейството. В България кампанията се реализира с подкрепата на фондация ОУК.

Голямата цел на „Ключ към училище без страх“ е, заедно с учителите, директорите на училищата, децата и техните родители, да насърчим създаването на училищна среда, в която се възпитават ценности на здравословно общуване, зряло разрешаване на конфликти и толерантност към различията. По този начин ще бъдат предотвратени насилието, тормозът и униженията сред учениците, децата ще израстват здрави, щастливи, с добро самочувствие и академичен успех.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град