новини детски

Начало | новини детски | Дете с аутизъм и страх от водата печели куп медали по... плуване

Дете с аутизъм и страх от водата печели куп медали по... плуване

Аз детето | 2019-03-29

Дете с аутизъм и страх от водата печели куп медали по... плуване

Дете с аутизъм е сред най-добрите деца плувци у нас! 13-годишният Емил Кондев е един от отличените за ярки и убедителни спортни постижения през 2018 година. Историята на Емо е наистина вдъхновяваща за всеки един от нас, тя не само показва как с упоритост и подкрепа от близки и приятели можеш да се справиш с всичко, но и колко е важно да си смел и решителен, да не се отказваш пред трудностите, каквито и да са те. Емил Кондев наистина се е страхувал от водата, ама толкова много, че изобщо не е искал да се доближи до нея или да я докосне с пръст. Това обаче се променя, когато преди няколко години майката на момчето решава, че нещата не могат да продължават така.

Тогава тя решава да го запише на уроци по плуване и след дълго търсене намира треньора Петър Георгиев! И за двамата началото е наистина много трудно, Емил се страхува от водата наистина много, а пък младият треньор не е работил с деца досега, разказват от BTV. Въпреки това с решителност, много любов и подкрепа и двамата успяват да се справят с тази задача. И ако преди 4 години Емил е посещавал плувния басейн само за да не се страхува, то днес той не просто обича водата, а е истински професионален плувец. Заедно с по-малкия си брат Крум, който го подкрепя още от първото отиване на басейна двамата печелят медал след медал и винаги тренират заедно. Крум се състезава с другите деца, а Емил с аутизма и със самия себе си! Днес 13-годишното момче владее стиловете гръб, кроул и бътерфлай и през изминалата година е спечелил много първи места на различни състезания из страната, както и сребърен и златен медал от международни турнири по адаптирано плуване.

Лилия Кондева, майка на Емо, споделя пред БНТ: „Ние искаме да покажем на всички родители, че да имаш дете с увреждания не означава, че това е краят, не е присъда! Ако работиш усилено, ако вярваш в детето си, ако го обичаш с цялото си сърце такова, каквото е, с всичките му минуси, тогава всичко ще се получи.“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град