За родители

Начало | За родители | Детето и книгата – как да ги сприятелим?

Детето и книгата – как да ги сприятелим?

Аз детето | 2019-03-06

Детето и книгата – как да ги сприятелим?

Четенето е невероятно завладяващо и много полезно занимание – това го знае всеки възрастен човек, но истинското предизвикателство свързано с книгите е когато си родител и се опитваш да убедиш детето си, че редовното четене на книги е наистина хубаво хоби. Всяко поколение деца се изправя пред нови изкушения, които обсебват ума и запълват свободното време. За съвременните деца става все по-трудно да развият читателски навици. Не бива да се забравя, че обичта към книгите се „посява“ в детското съзнание постепенно, още в ранна възраст. В това отношение ролята на родителя е от голямо значение. Влиянието, което едно дете получава от майка си и баща си през първите 7 години изгражда основата, върху която се гради неговата индивидуалност.

Една книга може да развие въображението, паметта, грамотността на писмената и устната реч, способността за ясно изразяване на мисли и дори способността да мечтаеш, да се стремиш към мечтата си, да си поставяш цели, които да постигнеш. Но как да сприятелим детето и книгата при наличието на толкова други интерактивни изкушения за забавления? Започнете с малко и вдъхнете любовта към четенето на децата си възможно най-скоро.

Веднага след раждането на детето е време да се действа. Някои родители си мислят, че няма смисъл да четат на децата си като бебета, защото са твърде малки, за да разберат какво се чете. Но това всъщност е най-голямата грешка, твърдят детски психолози. На бебетата е хубаво да се четат или разказват приказки. Дори още от първия ден. Стихове, рими, приказки. Това е толкова важно, колкото и пеенето за новороденото. Макар че мъничето не разбира какво му разказвате, това ще го успокои, приспи, забавлява, ще му създаде чувство за ритъм и е начин за изразяване на родителската любов. Само по тона на гласа ви бебето усеща, че му разказвате нещо интересно и приятно.

Освен това, когато бебето расте и се превръща в личност ако често ви вижда с книга в ръка – това ще създаде усещане за обич в четенето и у него. Психолозите в един глас казват, че личният пример е единственият начин да се постигне резултат. В случай, че редовно прекарвате вечерите пред телевизора, никаква лекция за ползите от четенето няма да помогне на децата ви да обичат книгите. Четете за себе си и четете с детето редовно, дори когато може да чете само. Това не само ще накара детето да харесва книгите, но и ще ви сближи още повече и ще ви предостави възможност чрез книгите да му дадете някои важни житейски уроци.

Запомнете обаче, че четенето никога не трябва да бъде принудително. Напротив, започнете да четете на глас на детето си, когато е в добро настроение. Децата в предучилищна възраст винаги обичат да прекарват време с родителите си, без значение каква дейност избирате. Понякога обаче се случва и това. Детето вече е усвоило буквите и е започнало да прави първите стъпки в овладяването на техниката на четене и вече мрази тази дейност. Това се случва, когато то не чувства подкрепа от възрастните. Самото четене отначало е много трудна работа. Това е преодоляване на себе си, изисква много енергия и сили, първо децата объркват буквите, пренареждат сричките, грешат. Това е естествено. На този етап е изключително важно да се държим деликатно, да имаме търпение и в никакъв случай да не се ядосваме, да не сме нервни, ако детето греши. Нека да чете колкото иска! Слушайте го внимателно и деликатно коригирайте грешките. Не забравяйте да кажете, че четенето не е толкова лесно, колкото звучи. Продължете да обсъждате това, което чете, насърчавайте детето да търси и смисъла на текста, който се чете.

Уверете се, че книгата е част от живота ви и след това пред вас няма да стои въпросът как да сприятелите детето си и книгите. Защото то ще вземе най-доброто от вас. И за това не е необходимо да полагате специални усилия, в допълнение към най-добрите налични. Ако ви харесва книгата или поне уважавате четенето, то тази любов и това само по себе си, без допълнителни усилия, ще бъде предадено на вашето дете.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град