новини детски

Начало | новини детски | Деца дариха два кувьоза на болницата в Стара Загора

Деца дариха два кувьоза на болницата в Стара Загора

Аз детето | 2018-09-10

Деца дариха два кувьоза на болницата в Стара Загора

Клиниката по неонатология в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ получи два съвременни интензивни кувьоза. Дарението е събирано стотинка по стотинка от деца от цялата страна в рамките на благотворителната акция „Жълти стотинки“. Тя се провежда за единадесета година, като всяка година се избира град столица на акцията. Днес деца, участвали активно в кампанията, лично предадоха закупеното оборудване. Със събраните до момента средства са закупени първите два кувьоза, а до края на годината продължава събирането на останалата сума, с която да се закупи другата необходима апаратура.

Надсловът „Деца помагат на деца“ е същината на акцията – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища.

Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година събраните средства се увеличават, като през миналата, юбилейна десета година, достигнаха 53 191,75 лв. След като от педиатриите обявиха какво им е необходимо, деца, участвали активно в кампанията, лично предадоха закупеното оборудване на Детските отделения на държавните болници в градовете столици за 2017 г. – Благоевград, Карлово, Смолян и Ловеч. Средства се събират през цялата година. В Стара Загора касички за събиране на средства има постоянно в Медицинския факултет на Тракийски университет, където студентите изразиха готовност да се включат в инициативата, както и в книжарниците „Макси Микс“. Следващото организирано предаване на даренията ще бъде на 6 декември – Деня на свети Николай Чудотворец.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град