За родители

Начало | За родители | Добър избор ли е езиковият лагер за нашето дете?

Добър избор ли е езиковият лагер за нашето дете?

Аз детето | 2019-05-24

Добър избор ли е езиковият лагер за нашето дете?

Несъмнено за децата лятото е любимият период от годината – лишени от училищни ангажименти, те се впускат в безгрижни игри с връстниците си. През учебната година вниманието на децата е ангажирано с многобройни задачи, уроци по различни предмети, често извънкласни занимания като уроци по чужд език, музикален инструмент или пък предмет, с който се затрудняват в училище. Измежду всичките задължения, децата трудно намират почивка и момент за отдих, затова и лятото винаги е толкова радушно прието и чакано от тях. С наближаващото лято, обаче, повече родители започват да се притесняват около грижите за детето, което излиза в лятна ваканция. Притесненията започват, защото детето ще има много свободно време, а ние (като работещи хора), можем да не успяваме да съчетаем грижите за детето с работните задължения. Затова някой се доверяват на помощта от близки роднини като баби и дядовци, други пък разчитат на помощта на детски бавачки, летни занимални за деца и т. н. Друг добър вариант, макар и само за няколко седмици, и който изобщо не е за пренебрегване, са летните езикови лагери.

Какво представляват лагерите за деца

Много популярни последните години, детските лагери са една чудесна възможност за детето да прекара седмица или две в компания на свои връстници, приятели, да играе, да учи и то обикновено сред красива природа – планинска или морска. Престоят в детския езиков лагер е незабравимо преживяване за децата.

В повечето случай, родители на няколко дечица се организират да изпратят децата заедно на лагер. По този начин децата се чувстват сигурно, спокойно им е и са щастливи, че ще бъдат на различно място с най-добрите си приятелчета. Дори родителите да решат да запишат на лагер детето само, там то намира много нови приятели, забавляват се с многобройни активности, научават се на самостоятелност, дисциплина, толерантност и други ценности. Неслучайно летните лагери са предпочитан избор за много родители.

Какви са вариантите на детски лагери?

Най-често срещаните варианти са детски лагер на море или детски лагер на планина.

И двата варианта са много посещавани, в зависимост от предпочитанията на децата. Обикновено възможностите при посещение на морски лагер са всички извънкласни активности, свързани с морето – плуване, водна топка, плажен футбол, плажен волейбол, каяк, морско плаване, сърфиране, гмуркане и много други. При планинския детски лагер, възможностите за забавления са също многобройни в зависимост от лагера. Ето какви активности са подбрали за своите малки участници организаторите на летния детски езиков лагер ЛъкиКидс – лагерът е планински, затова и дейностите са съобразени с красивата планинска природа – има планинско колоездене, планинска конна езда, преходи, пикници, лагерен огън, волейбол, футбол, федербал, стрелба с лък, има разбира се и други активности като тае-бо, йога, готварство, пейнтбол и много други. Изборът от типа лагер зависи до голяма степен от самото дете. И двата варианта са интересни и със сигурност полезни за децата.

Какво е езиков детски лагер

Детският лагер с изучаване на чужд език не се различава съществено от обикновения детски лагер. Тук по-голям акцент е поставен върху самото обучение като обикновено учебните блокове траят от 2 до 6 часа всеки ден (може би оптималният вариант е 4 часа/ден, за да може да се съчетае с останалите многобройни активности.

 

Какво отличава училището от езиковия лагер?

 

Основната разлика е методът на преподаване. Училищният формат се характеризира с усвояване на разнообразен материал по различни предмети, докато в лагера основният фокус е в изучаване на определен език – най-предпочитаните лагери у нас са с изучаване на английски език. Друг ключов момент е, че при професионално организираните международни детски лагери, обучението се извършва от преподавател с матерен език, което позволява на децата да усвоят правилно произношение и изрази. Друг основен приоритет на детските езикови лагери е възможността в рамките само на няколко седмица, деца, потопени в чуждоезикова среда, да се отпуснат и да говорят на чуждия език, сваляйки езиковата бариера. За да се постигне това е добре при избора на езиков лагер, да съобразите дали комуникацията през цялото време в лагера протича на чуждия език, или е само по време на образователните блокове.

Ако трябва да обобщим в едно изречение дали езиковият лагер е добър избор. ДА, определено си заслужава. От една страна Вие ще сте спокойни за Вашето дете, защото ще бъде в добри ръце, от друга страна – то ще се забавлява и за него това ще бъде специален момент и не на последно място ще се научи да проговори на чужд език за много кратко време.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град