любопитно

Начало | любопитно | Домашните любимци вече никога няма да са същите с новите кучета роботи

Домашните любимци вече никога няма да са същите с новите кучета роботи

Аз детето | 2017-11-07

Домашните любимци вече никога няма да са същите с новите кучета роботи

От години си мечтаете за домашен любимец, при това не какъв да е, а четириног и лаещ, но все не го получавате. Трябва да знаете, че това е мечта на много деца, но често бива попарвана след като се разбере, че кучето трябва и да се храни, да се извежда поне по два пъти на ден и определено трябва да му се чистят белите из вкъщи, които то прави доста често. Тогава повечето деца просто се отказват или пък си взимат рибки. Съвсем скоро обаче родителите няма да имат никакви доводи и няма как да ви откажат да си вземете куче, при това не какво да е куче, а робот. Точно така! Съвсем скоро във всеки дом може да има по едно или пък две кучета роботи, които също ще ви забавляват, но и ще ви спестят храната и чистенето.

Често възприемаме роботите като част от научната фантастика във филмите и книгите, някакво далечно бъдеще, но не осъзнаваме, че това бъдеще вече е тук. Всъщност то е било тук и в края на миналия век, когато през 1999 година симпатичните кучета роботи на „Сони“, наречени Aibo вече били продавани, при това всичките 150 бройки само за 20 минути. Тези малки механични сладури се превърнали в хит не само в родната си Япония, но и в доста страни от Европа. За съжаление от компанията решили да ги пенсионират по-рано от предвиденото, защото смятали, че малко са изпреварили времето си.

Днес обаче малките роботизирани домашни любимци отново се завръщат. Това решение е взето, не само защото, както ви казахме бъдещето е вече тук, но и защото се оказало, че много от собствениците на робокучетата, продължават да се грижат за тях и до днес и определено не са ги изключили и прибрали в мазето.

Този път обаче Aibo са дори още по-добри, защото ще могат да се управляват с гласови команди и дори ще могат да контролират смарт уредите в дома. Така например, ако гледате филм на компютъра излегнали се удобно в леглото и случайно заспите, вашият домашен роболюбимец ще го изключи. Да не говорим, че кучетата от ново поколение имат дори сензори, които усещат кога се държат добре и кога собственикът им е доволен и запазват тези данни за добро поведение. Да не говорим, че кучето ще прави същите неща, като неговите истински събратя: ще отговаря на гласови команди, ще размахва опашка и ще изразява емоции с помощта на очите си. А ако правите редовни ъпдейти на вашето робокуче, създателите ви уверяват, че ще можете да играете с него почти като с истинско. То ще бъде научено да тича, да ви носи пръчка, да прави „дай пет“ и дори да играе на криеница.

Истинско куче, което няма нужда от храна и не цапа – ето това е бъдещето!

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град