За родители

Начало | За родители | Две години след като Facebook пусна своето приложение за деца Messenger Kids – се разбра, че има бъг в сигурността

Две години след като Facebook пусна своето приложение за деца Messenger Kids – се разбра, че има бъг в сигурността

Аз детето | 2019-07-23

Две години след като Facebook пусна своето приложение за деца Messenger Kids – се разбра, че има бъг в сигурността

Очевидно да пазиш децата в интернет не е толкова лесно, колкото смятат големите компании и социални мрежи. Особено когато предлагаш възможността на децата да пишат или да си говорят едно с друго, да публикуват видеа, снимки и други подобни. Преди две години най-популярната социална мрежа създаде специално приложение за деца Messenger Kids и се оказа, че са допуснали сериозно недоглеждане в сигурността. Поне така твърдят притеснени родители и експерти. По своята същност приложението Messenger Kids не създава профил, но позволява на малчуганите да изпращат съобщения, снимки, видеа и други само на профили, одобрени през акаунтите на родителите им. Така родителите могат да следят много изкъсо кога и с кого децата обменят информация.

Оказва се обаче, че никой не се е досетил какво би могло да стане ако някое от децата направи така наречените групови чатове. Оттук идва и проблемът! Благодарение на грешка в приложението, дете може да бъде поканено в групов чат от приятел, чийто контакт е одобрен от родителския профил, но веднъж добавено детето ще може да си пише, говори и изпраща видео съобщения и с останалите в чата, които родителят не е проверил. Messenger Kids няма функцията да проверява дали всички в чата са били предварително одобрени да разговарят помежду си, в резултат на което хиляди деца разговарят с непознати в интернет чрез приложение, предназначено да спре именно това да се случва, съобщават от Gizmodo.com

Представители на компанията пък казват, че вече знаят за този бъг и работят по отстраняването му, докато на ръка затварят всеки групов чат с неодобрени контакти. „Ние изключихме засегнатите разговори и предоставихме на родителите допълнителни ресурси за Messenger Kids и онлайн безопасността.“ – казват в изявление от компанията.

Откакто Facebook стартира услугата още през 2017 г., много специалисти по онлайн сигурност силно изразиха своето неодобрение към подобно приложение. Близо 100 от тях подписаха писмо с искане към главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да изтрие приложението заради опасенията, че увеличеното време пред екрана предизвиква стрес и лишаване от сън, според множество проучвания. Facebook по-късно се опита да разреши някои от тези проблеми, като добави „Sleep Mode“, за да може родителите да контролират колко време децата им могат да ползват приложението, но очевидно други са останали незабелязани досега.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град