приказки от деца

Начало | приказки от деца | Един необикновен клас

Един необикновен клас

Весела Атанасова | 2019-12-19

Един необикновен клас

Сакъз Сардуня, Матилда и Чарли бяха ученици в четвърти „е“ клас на Приказното училище. Те се забавляваха всеки ден с класната си – госпожица Шарлот. Винаги в часовете по създаване на текст Сакъз Сардуня изваждаше вълшебното си кълбо и пренасяше всички на осмия континент. Там заедно с приказните ѝ приятели, Матилда и Чарли опознаваха чудните светове на въображението. Госпожица Шарлот заставаше вглъбено и се оставяше на мечтите си да я водят. Имаше и недоволни – Заекът и бобърът. Налагаше се те да бъдат успокоявани от Мечката и Кълвачка. Въпреки усилията им обаче нервният заек от време на време подхвърляше, че не иска да участва в нищо, организирано от момиче с име на цвете, което расте в саксия.

Тогава се намесваше Матилда. Тя повдигаше нежно с поглед шапката на госпожица Шарлот. Изваждаше оттам камъчето Гертруд и го понасяше във въздуха до бобъра, за да му поговори малко докато заекът го гледа втренчено и така двамата да се успокоят. Ако и това не помогнеше, тя изваждаше с поглед от торбичката на госпожица Шарлот топката Анатол. Запращаше я с всичка сила към главата на Заека и след цапардосването му го оставяше да се успокои с нея. Това винаги действаше.

Не по-малко интересни бяха часовете по Технологии и предприемачество. Те преминаваха в Шоколадовата фабрика на Чарли. Там децата научаваха всичко за шоколада и измисляха нови видове сладкиши. Вълшебният асансьор на Чарли също влизаше в работа. Учениците от четвърти „е“ клас искаха постоянно да се возят на него. Но Чарли им обясни, че той е специален и може да се използва само за експерименти. Например в урока за видовете енергия всички научиха с помощта на асансьора, че съществува и шоколадова енергия. Тя както всички енергии не се губи, а се преобразува – в щастие.

Часовете по математика бяха любими на целия клас, защото бобърът решаваше задачи на дъската, но не по обикновен начин, а със зъбите си. Това налагаше от време на време Матилда да премества по някоя дъска от друга стая със силата на погледа си. В час по изобразително изкуство госпожицата се опитваше да приложи номера с меренето на големи предмети със спагети, за да се научат всички как да ги нарисуват с правилни пропорции. Това невинаги се получаваше, защото Заекът изяждаше почти всички спагети, а Мечката смутено се извиняваше от негово име.

В Час по спортни дейности всички въоръжени с четки и мед боядисваха стените на салона, а мечката, обратно – разбоядисваше. Минаваше и облизваше всичкия мед от целите стени. Така дните преминаваха забавно, докато един ден директорът не уведоми госпожица Шарлот, че е направила грубо нарушение – не е вписала нито една оценка в електронния дневник. Тогава на помощ дойдоха Чарли и Матилда. Той калкулира колко шестици са нужни на класа. А Матилда ги премести от електронния дневник на съседния клас. Така всички спасиха новата учителка. А накрая на учебната година въпреки забавата, всички бяха научили необходимото и се справиха прекрасно на външното оценяване. Е, освен Заека, който заради дребните си вредни навици беше пропуснал да запише половината диктовка. Все пак и той премина в пети клас, заедно с дребните си навици.

Какъв необикновен клас, а!

Участва в конкурса „Моите любими книжни герои в една история“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град