География

Начало | География | Една съвсем необикновена планина

Една съвсем необикновена планина

Аз детето | 2018-05-22

Една съвсем необикновена планина

Някога изкачвали ли сте планина? Или пък просто да сте били на разходка в планината. Може би сте ходили на Витоша през почивните слънчеви дни или пък защо не до Седемте рилски езера. Някои от вас, чиито родители обичат по-дългите и малко по-интересни разходки може би дори са качвали Черни връх или пък са ходили в Стара планина. Която и да сте посетили е много хубаво. Чист въздух, превъзходна природа и разбира се често има пролуки между дърветата от които да видиш всичко надолу от по-високо. Гледката е зашеметяваща! Има обаче една планина, която ние много искаме да посетим някой ден. Тя не е много висока, но е така впечатляваща и не, въобще не говорим за Хималаите, нито за връх Еверест.

Ако някога сте виждали снимки от върха на Еверест, то знаете, че там може да бъде много студено, самотно място с нищо повече от сива скала, покрита с лед и сняг. Разбира се има смелчаци за които това е мечта, но не е за нас! Ние обичаме по-шарените и весели места и не можахме да повярваме, когато разбрахме, че природата е сътворила такава планина за нас. Така де, най-вероятно не е специално за нас, но все пак съществува. Представете си само, качвате се на върха на планината и виждате невероятна цветна дъга. При това не в небето, самият връх е цветен като дъга.

Това не е извадено от някоя книга, а съществува наистина. Точно такава гледка привлича хиляди хора в Перу всяка година. На около 96 километра югоизточно от големия град Куско, дълбоко в перуанските Анди ще откриете планината Аусангате. Известна в целия свят като планината дъга, стръмните ѝ склонове и хребети са покрити с красиви цветове. Златно, кафяво, зелено, лавандулово и тюркоазено посрещат всеки турист решил да посвети част от времето и усилията си на тази планина. В допълнение към това, че е геоложко чудо, районът също се счита за свещен обект от местните хора.

В миналото Аусангате е могла да бъде достигната много трудно, днес обаче всеки желаещ може да си наеме опитен екскурзовод само за 30 долара. След това пътешествието може да започне!

Ще трябва да станете в 3 сутринта и да хванете автобус за малко село, където ще откриете и пътеката водеща към красивата планина. След няколко часово ходене най-накрая ще стигнете до върха, който се намира на 5181 метра височина. Звучи трудно, но веднъж стигнали на върха ще забравите всичко, когато видите красивите цветни линии по билото на планината.

Учените посочват уникалната минералогия и условията на околната среда в района, за да обяснят екзотичните цветове, наблюдавани на „планината дъга“. Тъй като слоевете от утайки са ерозирали с течение на времето, уникалният минерален състав им е дал разнообразие от цветове. Например, червените тонове вероятно идват от железен оксид, докато други цветове идват от други минерали: оксидиран лимонит (кафяв), железен сулфид (жълт), хлорит (зелен) и други.

Преди обаче да направите планове да се отправите към Перу, имайте предвид, че екскурзията може да бъде трудна, като се има предвид значителната височина и вероятност за лошо време. Въпреки че пътешествието може да бъде великолепно, минаващо през каменни села, планински потоци и стада от лами, можете също да се изправите пред много силна и гореща слънчева светлина и студени ветрове. Това обаче не спира хиляди хора всяка година да се насладят на невероятната цветна гледка!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град