Лаборатория

Начало | Лаборатория | Експеримент с яйце, което след това дори може да се изяде

Експеримент с яйце, което след това дори може да се изяде

Аз детето | 2017-08-18

Експеримент с яйце, което след това дори може да се изяде

Знаете ли как се варят яйца? Това е чудесно, защото когато ние бяхме колкото вас го разбрахме по един наистина труден начин. Котката ни също го разбра по този труден начин, а тя дори не обичаше яйца. Историята започва така: един прекрасен ден майка ми реши, че може да ми се довери и да ме остави сама за два часа, за да отиде да напазарува. Все пак бях вече на 9 – какво толкова можех да направя за два часа... Оказа се много, толкова много, колкото повечето хора не успяват да направят за седмица или месец. Играех си с котката, какво друго можех да правя докато чакам да се върне родителят. Движех една пръчка от едната на другата страна, а тя я дебнеше и подскачаше. Да, ама в един момент реших, че ми се яде нещо, нещо бяло с нещо жълто по средата. „Искаш ли варени яйца?“ – попитах котето. „Мяу“ ми отговори то. Какво друго можеше да каже... Аз го приех за да, макар всъщност да не знаех какво точно е искало да каже. И така историята е дълга, но ще ви разкажа на кратко. Прецених, че след като черупките на яйцата са толкова твърди, значи ще им трябва поне час-час и нещо да се сварят... Така че ги оставих точно за толкова. Друг път ще ви разкажа по-подробно какво се случи, но накрая всичко завърши с една изплашена, дори пребледняла котка, която леко беше изгубила красивия сив цвят на козината си, майчини викове, пушек и едни странно изглеждащи неща, които някога са били яйца.

Вече уточнихме обаче, че вие знаете как се приготвят яйца, нали? Или поне ще имате благоразумието да помолите някого да ви помогне с тях. Задължително го направете, защото днес сме ви приготвили един интересен експеримент, който не само е с доста изненадващи резултати, но и ще можете след това да ги изядете. Кой друг учен може да прави така? Никой – само вие!

Разбрахте вече, че за експеримента ще ви трябват яйца. Няма как иначе, те са основната съставка. Две ще са достатъчни, освен ако не ви се яде повече, защото сте пропуснали обяда. Ще ви трябват и три купички, вилица, сок от червено цвекло и половин лимон. Да, знаем, че звучи по-скоро като вещерска отвара, отколкото нещо, което би могло да се яде, ама повярвайте стават супер вкусни и супер интересни.

Всичко започва по следния начин: счупете яйцата и отделете белтъците от жълтъците, както и поставете всяко яйце в отделна купичка. Номерът става много лесно: взимате първото яйце, чупите го над едната купичка, като е хубаво да направите така че да държите две половини черупки в ръцете си. След това започвате да прехвърляте жълтъка от едната в другата, от едната в другата, докато белтъка изтича отстрани право в купичката. Лесно е! След това направете същото и с второто яйце, а двата жълтъка просто сложете в третата купичка.

Накрая идва и най-магическата и интересна част. Сипете съвсем малко сок от цвекло и при двата белтъка и разбъркайте. Виждате ли как се оцветяват в лилаво. Супер, а? В една от двете купички обаче изстискайте и сока от половин лимон. Разбъркайте! Ха! Белтъка стана син! Колко интересно. Ако все пак не знаете как точно се пържат яйца, за да е успешен експериментът, помолете някой по-опитен с това да сложи малко олио в тиган и да изсипе вече цветните белтъци от двете страни, а след това отгоре да сложи и двата жълтъка. Сега остава просто да изчакате цветните яйца да се изпържат и сте готови. Това си е направо чисто изкуство, не мислите ли? Най-хубавото от всичко е, че яйцата са напълно годни за ядене, стига да не сте ги загорили при приготвянето.

С това можете да направите супер изненадваща вечеря или пък обяд на семейството. Такива цветни яйца не продават и в най-шантавия ресторант! А защо се оцветяват ли? Много просто – една обикновена химическа реакция!

С яйца можете да направите и други интересни неща:
Почти магия: знаехте ли, че можете да ходите върху яйца
Сварено или сурово?
Яйцето, което обича да плува
Бутилката, която обича да яде яйца



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град