За родители

Начало | За родители | Експерт: Днешните деца са много чувствителни и имат нужда да бъдат разбрани

Експерт: Днешните деца са много чувствителни и имат нужда да бъдат разбрани

Аз детето | 2017-09-18

Експерт: Днешните деца са много чувствителни и имат нужда да бъдат разбрани

Проблеми в семейството или проблеми с някой преподавател биха могли да доведат детето до агресивно поведение. Същото се случва ако детето не се чувства разбрано и не получава достатъчно внимание. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин психологът Бисера Борисова. По думите ѝ днешното поколение деца са много чувствителни. „Новото поколение са много чувствителни, имат нужда да бъдат разбрани и да бъдат изслушани. Нужно е децата да усещат подкрепа и любов. Тогава нещата вървят и агресията отстъпва място пред едно по-позитивно и по-здравословно поведение“, обясни Бисера Борисова.

По думите ѝ не може да се каже дали момчетата или момичетата са по-склонни да проявяват агресия, но се наблюдава тенденция в последните години към нарастване на агресивното поведение при момичетата. Според нея една от основните причини за увеличаването на агресията сред децата е претоварването им с прекалено много информация, която не е свързана само с училище, но и с доста време, прекарано пред таблетите и компютрите. Доста от игрите, които са предназначени за деца, излъчват агресия. „Тази цялата преумора води до едно нервно и психично напрежение, което доста често се излива в пространството като агресивна реакция“, каза още Борисова. По думите ѝ филмите, които децата гледат и това, което наблюдават на улицата, рефлектира върху тях.

„Дори възрастните са доста агресивни напоследък, а децата са като попивателна гъба и повтарят това, което виждат като модел на поведение“, обясни Бисера Борисова.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град