интересно

Начало | интересно | Езеро като парк и парк като езеро

Езеро като парк и парк като езеро

Аз детето | 2018-10-19

Езеро като парк и парк като езеро

Вярвате ли в магията? Ама не във фокусите или в магията на книгите, а в истинската? И не ни казвайте, че тя не съществува. Напротив – навсякъде около нас е, но понякога просто не е точно това, което очакваме. При истинската магия няма заклинания, няма вълшебен прах или магически пръчици. Има само неща, които се случват пред очите ви и изглеждат наистина невероятно. Най-странното е, че магьосникът тук не носи шапка, нито пък пелерина. Напротив, той е навсякъде около нас и се нарича природа. Само се замислете! Колко красиви животни има в природата, колко невероятно ухаят цветята. Как листата през есента се сдобиват с най-интересните и невероятни цветове. Това ако не е магия... И все пак ако не ви е достатъчно вълшебно, сега се пригответе! Ще ви разкажем една истинска история за езеро като парк и парк като езеро.

Тя започва в полите на планината Хохшваб в Австрия. Там всяка година водолази идват да се гмуркат, а само след няколко месеца и да се разходят на мястото, за което преди това са използвали бутилки с кислород и плавници. Как така се чудите вие? Много просто – природна магия. През „сухата“ част от годината мястото притежава всички характерни черти за един парк – алеи за разходка, красиви цветя, храстчета и тревисти полянки. Но щом снеговете започнат да се топят, паркът се превръща в Зелено езеро. Стичащите се потоци наводняват тази територия и я превръщат в красиво езеро. То достига максимална дълбочина от 12 м в средата на май. Тогава е и най-красиво.

Рибките плуват свободно в подводния парк между дървета, пейки, тревички и алеи, което може би прави парка най-луксозното място в света за малките водни обитатели. Смарагдовозелените води на планинското езеро, в което е потопен паркът, осигуряват едно от най-уникалните места за гмуркане в заобиколената от суша Австрия. Подводният фотограф Марк Хенауер казва: „Когато бях под водата се чувствах сякаш плувам в магически свят, там е толкова красиво. Гмурках се над зелената трева, цветя, алеи, скали и дървета – там е като в приказка. Имах късмет, че слънцето проникваше през водата и можех да заснема фантастичните му лъчи в езерото. Със съпругата ми прекарахме седем дни в района, гмуркайки се по три пъти на ден. Всяка наша подводна разходка из парка траеше около час.“

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град