новини детски

Начало | новини детски | Фейсбук пуска специално приложение за деца

Фейсбук пуска специално приложение за деца

Аз детето | 2017-12-07

Фейсбук пуска специално приложение за деца

В последно време вредата, която социалните мрежи оказват и могат да имат върху децата, е все по-често дискутирана тема. Много родители са загрижени за контактите, които децата им осъществяват онлайн, и тяхното съдържание, както и за това, че мрежи като Facebook използват данните от поведението на деца с маркетингови цели. Макар че в социалната мрежа е забранено да се регистрират деца под 13 години, а за останалите това трябва да става с разрешението на родителя, много деца успяват да избегнат тази мярка и да я заобиколят.

Затова в отговор на тези притеснения Facebook обяви създаването на специално приложение за деца Messenger Kids. Това приложение ще позволява на децата да изпитат усещането от досега със социалната мрежа, като в същото време родителите ще могат да следят всяка стъпка, без това да пречи на любопитните хлапета. Приложението е предвидено за деца на възраст между 6 и 13 години, които, според правилата на Facebook, не би трябвало да имат достъп до социалната мрежа. Messenger Kids не създава профил, но позволява на малчуганите да изпращат съобщения, снимки, видеа и други само на профили, одобрени през акаунтите на родителите им. Така родителите могат да следят много изкъсо кога и с кого децата обменят информация.

Специални проактивни филтри за сигурност няма да позволяват на децата да споделят съдържание със сексуален или насилствен характер, като екип по поддръжка ще отговаря бързо при докладвано такова съдържание. От екипа на социалната мрежа дори ръчно са прегледали всички налични гифчета и са махнали тези с неподходящо съдържание, създавайки насочени към деца GIF-чета. Чрез това приложение децата няма да могат да бъдат откривани чрез търсачката на мрежата, което гарантира тяхната сигурност. Така че, ако детето иска да си пише с някого от своите съученици, неговите родители трябва първо да станат приятели с родителите на другото дете. Едва след това те ще видят опцията за одобряване контакта на другото дете.

Когато децата отворят своето приложение, те ще видят началния екран със съществуващите чатове, одобрените контакти, последното съобщение и последния момент, когато са били онлайн. Никакво съдържание не се събира за рекламно таргетиране и няма никаква възможност за покупки в приложението. Същевременно децата имат право да блокират и отблокират контактите, одобрени от техните родители.

За момента приложението е достъпно само в САЩ, но екипа отговорен за създаването и поддръжката му уверява, че до месец всеки ще може да го инсталира от всяка точка на света.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град