любими герои

Начало | любими герои | Франклин – най-известното костенурче в света

Франклин – най-известното костенурче в света

Аз детето | 2015-09-01

Франклин – най-известното костенурче в света

Няма дете по света, което да не харесва Франклин. То е най-известното, най-сладкото и мило костенурче. То ни забавлява всеки път, когато прочетем или гледаме нещо за него. Франклин е мил, внимателен и винаги е с нас, във всеки весел или тъжен момент, когато трябва да ни подаде ръка. Семейството на Франклин е също толкова добро, колкото самия него. Майка му и баща му са идеалните родители – те са нежни и любящи и дават съвети и ценни насоки на Франклин, а и са строги, когато трябва. Сестричката му Хариет, е като всяка по-малка сестра, леко досадна, но много сладка и обичаща игрите. Колкото до историите на самия Франклин – те просто са най-хубавото в него. Те са забавни и в същото време са изключително поучителни заради отношенията в семейство Костенуркови и отношенията на Франклин с неговите приятели. Той се изказва забавно, задава умни въпроси и много обича да играе. Убедени сме, че тези от вас, приятели, които още не познават Франклин и неговата компания със сигурност ще останат очаровани.

Интересен е въпросът как по-точно се е родило това невероятно костенурче. През 1983 г. журналистката от Торонто Полет Буржоа решила да напише детска книжка. Всичко, от което се нуждаела, било идея. Идеята я връхлита една вечер, след като гледа любимия си сериал, в който главният герой страда от клаустрофобия. „Толкова съм страхлив, че ако бях костенурка, щях да се страхувам от собствената си черупка!“, казал той. Така се ражда книжката „Франклин се страхува от тъмнината“, приказка за едно малко зелено костенурче, което се страхува да стои в черупката си, защото там е тясно и тъмно. Името на костенурчето е същото като на главния герой в сериала – Франклин.

Историята за Франклин е отхвърлена от шестима издатели преди канадското издателство Kids Can Press да прояви интерес. След като Полет Буржоа пренаписва историята няколко пъти, ръкописът е изпратен на илюстраторката Бренда Кларк. За тази първа книжка нямало сътрудничество между автор и илюстратор, всъщност двете се срещат лично едва след публикуването на книжката. „Когато за първи път видях илюстрациите, бях поразена от таланта на Бренда!“ споделя Полет. „Мисля, че книгите за Франклин са толкова успешни, защото Бренда създаде герои с невероятна индивидуалност“.
От „Франклин се страхува от тъмнината“ се продават поразителните 10 000 копия още през годината на публикуването й през 1986 година!

Въпреки успеха на първата си книга, Полет е изненадана, когато Kids Can Press й предлагат да напише втора история за Франклин. „Моята идея беше за самостоятелна книжка, нямах намерение да пиша цяла поредица“. Въпреки това, през 1989 г. е публикувана втората книжка за костенурчето – „Бързай, Франклин!“. Оттогава Полет Буржоа и Бренда Кларк създават повече от 20 книги за Франклин, които се публикуват в 31 страни на 17 езика, включително иврит, гръцки и турски. В момента над 20 милиона книги за Франклин се печатат по целия свят, има телевизионен сериал, както и детски стоки с марката „Франклин“.
Децата по цял свят много го обичат, защото в своя костенурски живот Франклин среща същите радости и неволи, каквито срещат и те. И най-важното – костенурчето се справя, значи и децата могат.



Коментари
6 коментара

Ивайла Гоцева, 6 г.,

Публикувано на 04.09.2015

оби4ам франклин защтото има много приятели и се забавлаваме заедно

niki genchevc, ten г.,

Публикувано на 03.11.2015

според мен е много интересно.

виктория шопова , 6 г.,

Публикувано на 01.01.2016

франклин е чудесен защото има много приятели

daria taneva, 13 г.,

Публикувано на 23.01.2016

kogato bah malka i az mnogo haresvah tova film4e za men franklin ot semeistvo kostenwrki si e prosto varhat

Плами , 13 г.,

Публикувано на 03.04.2016

Когато бях малка гледах Франклин постояно, дори съм гледала серийте по 4-5 пъти и не ми умръзваха

Моника Илиева, 9 г.,

Публикувано на 18.06.2017

Братчето ми обожава Франклин, както и аз, когато бях на неговата възраст. Но съм вече на 9 и трябва да се държа по - сериозно.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град