За родители

Начало | За родители | Готвят няколко промени за прием в софийските детски градини

Готвят няколко промени за прием в софийските детски градини

Аз детето | 2019-01-29

Готвят няколко промени за прием в софийските детски градини

Децата ще бъдат приемани в забавачките в София по нов начин, който ще бъде въведен с промени в Наредбата за прием в общинските детски градини. Те са обсъдени от образователната комисия в Столичния общински съвет, но преди той да ги гласува предстоят още дебати. Отпаднала е идеята да се въведе изискване за времето на адресната регистрация, за да се дават точки за нея – т. нар. уседналост. Целта на промяната е да се намалят случаите, в които родители сменят адресите си, без да живеят на посоченото място, само за да може детето им да бъде прието в желана от тях градина. Мотивът е, че смяната на постоянен адрес се правела много по-трудно от тази на настоящ, въпреки че и за двата се изискват едни и същи документи и съгласие на собствениците, ако не става въпрос за собствено жилище. Хората, които живеят под наем, обаче могат да не получат съгласието на наемодателите си да се регистрират за постоянно в жилището. Смяната на постоянен адрес води и до подмяна на личните документи.

Друга промяна е, че децата с брат и сестра в същата забавачка ще получават по една допълнителна точка, но няма вече да участват в класирането по социални критерии, а по общи. В същото време, т. нар. социална квота ще бъде намалена от 40 на 30 на сто от местата за дадена група. В тази квота остават децата в неравностойно положение – сираци, полусираци, живеещи в приемни семейства, с родители, които имат над 70% увреждане, както и деца от многодетни семейства. Децата в яслените групи ще са не 20, а 23. Така се откриват около 700 нови места за ясла, при недостиг в София от около 5000. Обмислят се мерки за да се намали фиктивното записване в яслите.

Обсъждат се и санкции за отсъствия! Причината е, че имало много родители, които записват само формално децата си на ясла, за да им пазят място. Това е масова практика особено за първата яслена група. Те на практика не ходят на градина, а отсъствията им се извиняват с бележки от лекар или по лични причини. Целта е да имат осигурено място за втората яслена група, в която приемът е по-труден, тъй като децата от първата автоматично минават в нея и така свободните места за нов прием са ограничени. Ще се обсъжда и възможността родителите, чиито деца въобще не са приети в ясла, също да получават бонус точка при кандидатстване за градина.

Източник на информацията: mediapool.bg, Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град