игри в дома

Начало | игри в дома | Хайде да участваме в „Морски бой“

Хайде да участваме в „Морски бой“

Аз детето | 2018-12-24

Хайде да участваме в „Морски бой“

Какво ще кажете да се включите в страхотна, оспорвана и вълнуваща битка с кораби, но само заради интересното, няма да има никакви ранени, нито опасност за вас. Освен това, ще можете да участвате в нея направо от вкъщи и то срещу най-добрия си приятел. Сега ще ви разкажем за една игра, която ще ви служи вярно през студените дни, които ни очакват и от която няма да ви доскучае дори да я играете по цял ден. Всъщност играта на „Морски бой“ е една от най-популярните и занимателни игри за децата от цял свят. Определено се играе с два листа и химикалки, но вече дори продават готови комплекти за нея.

Целта на играта е лесна – да потопите корабите на противника, преди той да е потопил вашите. Играе се само от двама, затова е идеална за дома, когато все пак искате да играете с някого, но мама ви казва, че сега не е подходящото време за много гости. Материалите, които трябват за играта също не са много – просто два листа и две химикалки или моливи.

Началото на играта започва с подготовката. Да, може би тази част не е чак толкова забавна, но е бърза. Сгънете листата на две и всеки от вас на листа си трябва да нарисува два квадрата с по 10 клетки. Тоест рисувате един голям квадрат и в него рисувате 10 по-малки. В единия квадрат са корабите, за които ще обясним след малко. В другия квадрат напишете буквите по хоризонталите и цифри по вертикалите. Разбира се няма да е цялата азбука, а само десет букви. Вместо безразборни букви за по-лесно можете да напишете думата „дезодорант“ или друга 10-буквена.

Подготовката на корабите изисква малко повече внимание. Според класическите правила на играта „Морски бой“ трябва да разположите флотилията си по следния начин: трябва да имате 5 много малки кораба, 4 средни и два огромни. Това са различните нива на трудност. Освен това всички кораби трябва да са нарисувани право напред, не бива да бъдат извити или надолу с главата. Също така между всеки от тях трябва да има поне едно свободно квадратче, тоест не бива да се докосват.

И сега вече е време за игра:

Играчите се редуват да „стрелят с оръдията“ като казват „координатите“ на даден кораб. Например: А1, Д6 и т. н. Нещо много важно – не трябва да показвате къде са разположени корабите ви на противника си, това знаете само вие. След обявените от противника координати вие сверявате дали там има ваш кораб, ако да, казвате „потопен“ и зачертавате кораба и отново стреля противникът ви. Но ако няма, рисувате точка в тази клетка и е ваш ред да атакувате.

Така се игра е до пълна победа на един от играчите, тоест, докато някой не потопи всички кораби на противника.

Интересно, нали? Но ако сега си мислите, че играта на „Морска битка“ е просто въпрос на късмет, грешите. В действителност това е игра на стратегия и тактика, затова ето и няколко полезни съвета от нас:

  • На първо място – и това е най-важното, трябва да държите листа си така, че врагът да не може да види разположението на корабите ви.
  • Можете да си водите записки за вашите и чужди ходове, като отбелязвате с точки на полето си какъв е бил вашият ход и какъв този на противника, така по-лесно ще разберете къде са корабите и няма да уцелвате едно и също празно място два пъти.
  • Не рисувайте кораби в ъглите на полетата, те обикновено се уцелват най-лесно.
  • Големия кораб разположете на по-скришно място, той се улучва лесно.

Нека по-добрият капитан победи! Забавлявайте се!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град