игри за навън

Начало | игри за навън | Хвани чудовището за опашката – модерен вариант на класическата гоненица

Хвани чудовището за опашката – модерен вариант на класическата гоненица

Аз детето | 2018-03-15

Хвани чудовището за опашката – модерен вариант на класическата гоненица

Има ли някой от вас, който да не е играл на гоненица? Разбира се, че не, тя е една от най-популярните игри в света. Но знаете ли, че е и най-старата. Смята се, че на нея играели дори в Древен Египет. Нещо повече – тя не е забавление само за нас хората, но и за животните. Много от висшите бозайници като маймуните и делфините също играят на гоненица или поне на нас много ни прилича на това. Да не говорим, че често сме виждали и декоративните ни рибки да правят същото – да играят на гоненица. Неведнъж сме наблюдавали две или повече рибки да плуват бързо из аквариума една след друга на различни посоки. Както си плува друга риба я пресреща и тя рязко завива – това ако не е гоненица, не знаем какво е. В България, ако гоненицата не започне спонтанно, какъвто е най-честият случай, играчите се събират, броят се с броенка, като онзи, който остане последен, гони другите. Когато настигне някого, гонещият го пипа, обикновено казвайки Ти гониш! и хванатият играч започва да гони.

Сега обаче ще ви предложим малко по-нов и модерен вариант, който научихме от едни наши приятели. Те твърдят, че е много забавно и още днес ще излязат, за да се забавляват. Те наричат този нов вариант – „Хвани чудовището за опашката“, така било по-интересно и вярно. За целта ще ви трябва обаче и „опашка“ – може да е лист хартия, парцал или каквото ви се намира. Играта започва така.

Чрез добре изпитаната броенка избирате кой да е господарят на чудовището. След това всички играчи, няма значение дали са 3 или 30, се нареждат в кръг и се хващат за ръце. Господарят застава зад гърба на играчите и почва да обикаля около тях. Докато обикаля, за по-забавно трябва да си припява „Чудовище, чудовище, къде си се скрило! Не се крий от своя господар!“. И си избира един от играчите на когото да даде опашката, ако има заден джоб я закрепва за него или вие ще измислите как, не се съмняваме. След като чудовището се е показало, всички се разбягват на различни посоки и се стремят да го хванат, но само за опашката. Пипнете ли го на друго място, не се брои. Трябва да се пазите и от господаря на чудовището, защото неговата роля е да се опитва да го предпази, така че ако той ви хване – изгаряте. Първият, който успее да хване чудовището за опашката е победител, а ако никой не успее, то господарят и чудовището му са победители.

Малко по-сложно е от оригиналната гоненица, но пак е доста интересно и двойно – с двойно повече веселие!

Вижте още:
Три страхотни летни подвижни игри
Ритни кутийката



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град