забавна наука

Начало | забавна наука | Илон Мъск – мечти, които стават реалност (част втора)

Илон Мъск – мечти, които стават реалност (част втора)

Аз детето | 2018-08-15

Илон Мъск – мечти, които стават реалност (част втора)

„Вярвам, че обикновените хора сами избират дали да останат такива или да се превърнат в супергерои!“ – знаете ли кой е казал това! Не е нито Тор, нито Спайдърмен, нито дори д-р Стрейндж. Тези думи принадлежат на един човек превърнал се в еталон за подражание на много хора по света. Той е съвременен гений, който е доказал, че с желание за знания и упорита работа можеш да се превърнеш в най-обичания учен по света и да създадеш неща за които останалите могат само да мечтаят. Той се казва Илон Мъск и днес е милиардер, който може хей така за кеф да се опита да изстреля ракета с кола до Марс или пък да иска самият той да отиде там. Но за да стигне до това Илон е преминал през много трудности и провали! Провали, които той приемал не като падение, а като урок, че трябва да вложи нещо повече от себе си, за да постигне фантастични резултати. Мъск е човек, който лесно може да ви заблуди, че да изстреляш ракета до Марс е много лесно. Въпреки това е и човекът, който ви показва, че можете да постигнете всичко стига да искате. Затова сега споделяме с вас още факти от вдъхновяващата му история.

Илон невинаги е бил богат и обичан – напротив, самият той много пъти е разказвал, че е имал доста трудно и тежко детство. Живеейки в Южна Африка момчето често било обиждано от връстниците си, защото трудно намирало общ език с тях. Още от малък той се интересувал далеч повече от наука, отколкото от игри и затова бил наричан „особняк“, „клоун“, „странен тип“ и какво ли още не! При това всичко не спирало само с обидите. Често съучениците му стигали и до физическа разправа с него, която един ден била толкова ожесточена, че той бил бутнат по стълбите на училището. Пострадал тежко, дори бил в безсъзнание за няколко дни. Това обаче не спряло Илон! Той продължил да се интересува от наука и да иска да учи все повече и повече и макар да нямал истински приятели, знаел, че един ден ще постигне нещо голямо и хората ще разберат какъв всъщност е той!

Още на 10-годишна възраст момчето можело да програмира, а две години по-късно разработил и продал и първата си видео игра за цели 500 долара. Играта представлявала човек пътуващ в космически кораб и управляващ различни планети. Очевидно Илон наистина, ама наистина много е мечтал за космоса. Това разбира се не означавало, че той е спрял да учи. Напротив учил е всеки ден по 8 часа, но не защото са го карали, а защото е имал желание. И знаете ли от продадената игра той не си купува бонбони или играчки, а акции на фармацевтична компания, които след години продава за няколко хиляди долара. Тези пари били напълно достатъчни на вече 17-годишният Илон да напусне Южна Африка и да заживее в Канада – съвсем сам! Не че не обичал родината си, но искал да учи в колежа в Онтарио. Така и направил разбира се като получава докторска титла не по една, а по цели две дисциплини: икономика и физика.

Сега ако си мислите, лесно му е било да учи, нали е богаташ, въобще не е било така! По време на студентските си години Мъск се е издържал като е ремонтирал компютри в стаята си, а също така е чистел и общежитията на целия университет. И дори и сега, когато е добре познат милиардер, той не се срамува от тези факти от биографията си и казва, че трябва да се отнасяме с уважение към всяка работа и да не смятаме, че хората, които работят това или онова не са умни и необикновени!

Години след това Мъск натрупва своите милиарди като създава някои проекти – най-известният и доходоносен е PayPal. Няма как да не сте срещали това име на онлайн платежна система на едноименната компания, която стартира самостоятелно през 1998 г., но през 2002 е закупена от eBay Inc.. PayPal дава възможност за трансфер на пари онлайн и представлява електронна алтернатива на традиционните разплащания с чекове и банкови преводи. Както ви казахме обикновен човек с необикновени възможности – постигнати с упорит труд и много желание!

Снимки: Reuters

Първата част можете да видите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град