сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Интересна мандаринова или портокалова украса за интересна и ароматна Коледа

Интересна мандаринова или портокалова украса за интересна и ароматна Коледа

Аз детето | 2018-12-17

Интересна мандаринова или портокалова украса за интересна и ароматна Коледа

Знаете ли на какво мирише Коледа? Не е нито на шоколад, нито на коледни сладки, нито на нещо подобно. Да, разбира се много от нас си приготвят и подобни вкуснотии, но питайте родителите си и те ще ви отговорят, че празника мирише най-вече на портокали и мандарини. Не са ли те най-вкусните на света? Лично ние нямаме търпение да дойдат зимните месеци, за да се насладим на изобилието от тези невероятни и уханни цитруси. Със своя леко сладък и в същото време кисел вкус – те са просто идеални. Можем да ги ядем по цял ден! А не се съмняваме – и вие! Даже може би в момента си белите някоя мандарина, нали? Ах, знаехме си! Усетихме аромата и вкуса направо през екрана. Но чакайте, защо изхвърляте кората! Не, недейте! Нима не сте разбрали, че от нея може да стане интересна и ароматна коледна украса! О, ама вие май наистина не знаете – тогава нека ви разкажем как да си я направите!

Основното, което ще ви трябва са кори от портокал или мандарина, красива панделка, формички за сладки (звездички, елхички и подобни са най-подходящи), химикалка и ножица. По желание, за да стане още по-ароматно можете да си вземете и пръчици канела, 2-3 пакетчета ванилия.

А ето и как става цялата работа:

Можете да си направите отделни играчки или цяла гирлянда. Каквото и да изберете обаче ще трябва да започнете по следния начин! Вземете кората на плода и я поставете на твърда повърхност пред вас, например кухненска дъска за рязане. След това вземете формичката за сладки и притиснете към кората. Отрязва се също като тесто. Супер, нали? Така направете колкото си искате бройки – в зависимост от това дали ще имате играчки или гирлянда. След това с помощта на химикалката направете малка дупка в горната част на формичката, за да може през нея да прокарате панделката.

После естествено прокарайте панделката! Ако е за единична играчка просто я пъхнете в дупката, като оставите достатъчно място, за да може да се закачи и завържете на възел двата края. По желание можете преди това да прокарате през панделката и пръчка канела или пък да поръсите кората с малко ванилия на прах. Става още по-ароматно.

Ако пък искате гирлянда направете почти същото, само че с по-голяма панделка и поставете не една кора, а много! Съвет от нас е за да не мърдат формичките, а да си стоят на едно място и така да е още по-красиво, когато нанижете едната от двете ѝ страни да правите по един възел. Така ще си стои точно на мястото на което сте я поставили и няма да ви разваля целия дизайн. Отново – канела и ванилия ще подсилят аромата. Това е всичко!

О, не всъщност не е! Помнете, че след няколко дни корите няма да изглеждат така свежи – леко ще изсъхнат и ще се свият, но това въобще не значи, че ароматът им ще се загуби. Напротив ще е по-силен! А видът им още по-интересен.

Знаете ли, че по подобен начин можете да си направите и ароматна украса за празничната маса, нощното шкафче или бюрото. За целта обаче ще ви трябва бурканче, канела, ванилия и отново кори изрязани в различни формички. А може и малко изкуствени цветя или ароматен микс от сушени. Поставяте всички неща в бурканчето и сте готови.

Каквото и да изберете, помнете, че играчките не е задължително да са пластмасови или стъклени. От природни материали също стават красиви и интересни!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град