сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Интересни и чудесни: мартенички с бобчета

Интересни и чудесни: мартенички с бобчета

Аз детето | 2023-02-13

Интересни и чудесни: мартенички с бобчета

Забелязахте ли вече, че първите кокичета надигнаха красивите си бели цветчета от земята и са готови да ни очароват със своята чудна красота. Всички знаем, че освен нея те носят и вестта за идването на пролетта. А щом този прекрасен сезон започне да настъпва, у нас идва времето и за още една от любимите ни традиции: разменянето на мартенички. Знаем, че мартеничките са любими на всички деца и със сигурност вече нямате търпение да си размените с приятелите интересни, традиционни, понякога и по-оригинални преплетени бели и червени конци. А също и да се накичите с тях. Чакайте... не бързайте... има още малко време до първи март, а дотогава ние ви предлагаме една от нашите оригинални идеи. Виждали ли сте някога мартеничка от бобчета? Толкова е сладурска и красива, а най-хубавото е, че лесно можете да си я направите и сами! Ето как!

Първо за една мартеничка ще ви трябват две от най-хубавите бели и едри бобчета, а също и ножица, бяла и червена прежда, лепило и перманентен маркер. Най-добре ще е черен цвят, но ако имате и друг пак ще се получи.

Ето и как да си я направите. Първо на двете бобчета нарисувайте лице – то може да е каквото вашето въображение ви диктува. Разбира се според нас трябва да е усмихнато и весело – нали е за красива мартеница. После от бялата и червена прежда направете класическа усукана мартеница – знаете как става. Отрязвате малко бяла и червена прежда, слагате ги една до друга и ги усуквате. После завързвате малки възли от двете страни, така че мартеничката да остане цяла.

После следва и още по-интересната част. Отрежете малко парче бяла прежда и го навийте на малко снопче, което да завържете с бяла или червена прежда по средата, а след това и за единия край на усуканата мартеница. С червената прежда направете абсолютно същото. Това ще са косите на бъдещите Пижо и Пенда от бобчета.

Сега остава да залепите с подходящото по-здраво лепило бобчетата за бялата и червена прежда отдолу. Накрая оформете и косичките. На Пенда можете да направите две опашки, като вържете червената прежда с малко бяла от двете страни, а след това отрежете там където се съединява, за да прилича на коса. На Пижо пък можете да направите къса и стърчаща прическа като отрежете съединената бяла прежда толкова, че да започне да стърчи нагоре.

Готово е! Много оригинално и се прави много бързо, така че сме сигурни, че няма да останете само с една интересна мартеничка от бобчета.

Снимки: creativeatelierbg.blogspot.com

Още интересни идеи можете да намерите като кликнете тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град