Лаборатория

Начало | Лаборатория | Истинска научна магия: коледно дръвче, което ще „разцъфне“ пред очите ви

Истинска научна магия: коледно дръвче, което ще „разцъфне“ пред очите ви

Аз детето | 2021-12-22

Истинска научна магия: коледно дръвче, което ще „разцъфне“ пред очите ви

Още само няколко дни и навлизаме в най-коледния месец и несъмнено дори и тези от нас, които смятат, че твърде рано говорим за Коледа и украси, все пак дори не сме декември, няма да имат никакво извинение. Сигурно и вие вече нямате търпение да извадите играчките, лампичките и да накичите цялата къща с тях. А много от вас може дори и да са го направили. Сега вече нямате търпение и да си имате красива и голяма елха. Но знаете ли, че можете да си направите още по-уникална елха? Е, вярно, ще е мъничка, но никой друг няма да има като вашата, „разлистила“ се направо пред очите ви и направена от вас. Прилича повече на научна магия? Готови ли сте да направите коледна украса, като никоя друга.

Ще ви трябват:
кафяв картон
по-дълбока чиния
ножица
молив
лъжица
6 супени лъжици сол
1 супена лъжица амонячна сода – продава се в магазините, с нея се правят някои видове сладкиши и други печива
6 супени лъжици вода
6 супени лъжици препарат за миене на съдове
зелен оцветител за храна
клечка за уши

Какво се прави:

Първото е да вземете кафявия картон, да си нарисувате елхичка и да я изрежете. Няма да ви казваме как се рисува, сигурни сме, че знаете. Важно е да оставите отдолу малко повече място от картона, за да направите стойка на елхичката. Лесно е! Просто изрежете правоъгълно парче, което да си остане закрепено за другата част след това го разрежете на две и прегънете двете части, така че да ги раздалечите една от друга и готово.

След това смесете всички неща – солта, содата, водата в купичка и ги разбъркайте, докато солта не се разтвори напълно. След това с помощта на клечката за зъби капнете и размажете от зеления оцветител на храна на всяко място по картона, на което искате вашата елхичка да „разцъфне“! След това изсипете магическата смес, която приготвихте в купичката или в дълбока чиния, закрепете елхичката вътре в нея със стойката и това е всичко. Сега остава да чакате и да наблюдавате.

Не очаквайте обаче да стане бързо, за секунди или минути. За някои магии трябват часове, а даже и дни, но пък това, което ще видите е поразително. След това можете дори да украсите вашата елхичка. Ако всичко е правилно и я държите на не повече от 25 градуса ще остане такава поне до Нова година. Страхотно, нали!

Защо се получава така?

Всеки научен експеримент, който ви показваме и съдържа сода е проста химична реакция, наречена кристализация. Макар че докато го наблюдавахме за нас си е чиста магия.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град