История

Начало | История | История по кости или откъде учените знаят колко са стари различните фосили

История по кости или откъде учените знаят колко са стари различните фосили

Аз детето | 2018-11-29

История по кости или откъде учените знаят колко са стари различните фосили

Харесва ли ви да учите различни неща за миналото? Дори и историята да не е любимия ви предмет в училище, предполагаме, че понякога си представяте различни неща свързани с исторически събития дори и без да се усетите. Например, докато четете интересна книга или дори докато мама и татко гледат филма „Титаник“ и вие случайно също хвърлите един поглед. Освен това историята си струва да се учи и човек да се интересува от нея. Освен много поуки тя ни предлага и такива факти и минали събития, достойни за сценарии на най-готините филми. А и само си представете динозаврите, те също са част от историята, а са супер интересни.

За събития станали през миналия век или малко по-рано и много по-рано от динозаврите историците често са в състояние да сглобят ярки и точни факти за това, което се е случило, като използват фотографии и писмени отчети. Обаче когато се разровят по-дълбоко и по-дълбоко в миналото е почти невъзможно да се получи подобна информация, заради липсата на горните неща. Би било невероятно да имаме снимка на истински динозавър, ама няма как, нямало е кой да ги снима. За това далечно време историците се обръщат към своите колеги археолозите и палеонтолозите, които вършат интересна и доста трудна работа. Само помислете за предизвикателството да изкопаете някакви кости в отдалечен район на света и да трябва по тях да сглобите историята и да познаете на какво същество са те. Сега сигурно се чудите как ли го правят. Ние също сме се чудили и проучихме въпроса и бързаме да го споделим с вас.

Тези учени използват силно логическата си мисъл, заедно със съвременните научни техники, за да разкрият откъде идват тези кости. Първото, което правят е да определят на колко години са, за да знаят приблизително в коя епоха е живяло съществото и така могат да определят горе-долу какво може да е. Разбира се това е само първата стъпка от работата, след това има още много неща за вършене. Но как точно успяват да определят старостта на костите? Има много техники за това, но най-използваната е тази чрез въглеродния анализ. Процесът е доста сложен и затова няма да ви разказваме за него сега. Но знайте, че с този метод учените могат да разберат кога приблизително е живяло растението или животното, дали преди няколкостотин или преди няколко десетки хиляди години.

Въглеродът, който се използва при този начин на определяне на възрастта например на кости, или каквато и да е останка от живо същество е по-специален и се нарича въглерод-14 (въглероден атом с шест протона и осем неутрона) и е изотоп на нормалния въглерод. Изотоп, тази сложна дума, означава чисто и просто елемент, който има различен брой неутрони от обикновения, стабилен такъв. Въглерод-14 е радиоактивен и се произвежда естествено в атмосферата, когато космическите лъчи се сблъскват с азотни атоми. Когато атомите на въглерод-14 впоследствие се комбинират с кислород, те образуват въглероден диоксид, който се абсорбира от растенията. Когато хората и животните ядат растения, те също в малка степен „вкарват“ в тялото си въглерода с 14 атома.

Този елемент се разпада с постоянна скорост, защото е радиоактивен. Учените са изчислили, че относителната скорост на разпадане е около 5700 години. В същото време, околната среда непрекъснато произвежда нов въглерод-14, така че процентът на въглерод-14 във всички живи растения и животни остава сравнително постоянен. Когато едно животно умре, то спира да приема нов въглерод. Въглерод-14, който обаче вече се намира в тялото му продължава своето разпадане, докато количеството на нормалния въглерод-12 остава същата. Точно поради тази причина учените след това могат да сравнят съотношението на нормалния въглерод (въглерод-12) и радиоактивния въглерод-14, и да определят приблизителната възраст на съществото след анализ на намерените древни фосилизирани кости.

Тъй като „животът“ на въглерод-14 е около 5700 години, елементът може да се използва надеждно само за същества живели преди около 60 000 години. Вероятно сте чували или чели, че учените говорят за неща, които според тях са съществували преди хиляди, а даже преди милиони години. Как все пак те са сигурни в това?

Въглерод-14 не е единственият изотоп, по който учените могат да измерват възрастта. Други радиоактивни изотопи, като калий-40, уран-235, уран-238, торий-232 и рубидий-87, имат период на полуразпад, който е с продължителност от милиони до милиарди години.

Накрая след новата информация, ако искате и вие да се почувствате като истински учен, опитайте този експеримент и споделете новите знания с приятел или пък татко. Освен ако не е химик или археолог сме сигурни, че не знае нищо от това.

Вижте още:
Най-смешно изглеждащите динозаври в света


Откриха динозавър, който е породил легендите за драконите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град