новини детски

Начало | новини детски | Изключително весела и пълна с детска мъдрост беше срещата на „Забавното четене“ с второкласниците от ЧСОУ „Българско школо“

Изключително весела и пълна с детска мъдрост беше срещата на „Забавното четене“ с второкласниците от ЧСОУ „Българско школо“

Аз детето | 2016-12-02

Изключително весела и пълна с детска мъдрост беше срещата на „Забавното четене“ с второкласниците от ЧСОУ „Българско школо“

Може и да не ви се вярва, но „Забавното четене“ освен че знае много за книгите, има и да учи още много за тях. Екипът ни винаги го е подозирал, но днес го разбра на една изключително вълнуваща и позитивна среща. Седмицата винаги е хубава, когато завършва добре, а „Забавното четене“ нямаше как да си пожелае по-хубав завършек от този да се запознае и да прекара няколко вълнуващи часа с второкласниците от софийското ЧСОУ „Българско школо“! Посетихме малките умници, като част от нашата обиколка из училищата в столицата.

Децата посрещнаха екипа ни с голяма радост и вълнение. Естествено както на всяка такава среща, разказахме какво е „Забавното четене“, как всеки може да се включи и най-важното – как може да четеш, така че да ти е забавно. Оказа се, че усмихнатите второкласници от ЧСОУ „Българско школо“ знаят дори повече от нас за последното. С голямо удоволствие слушахме как децата ни разказаха защо обичат да четат. Според тях четенето, освен забавно е и поучително, от него можеш да научиш много неща и това не е всичко. За голяма радост и гордост, както на учителите, така и на нашия екип, децата споделиха, че предпочитат да четат книги в свободното си време вместо да гледат телевизия, защото вече знаят, че четенето развива въображението и че е много по-хубаво ти сам да си представиш картината от прочетеното, отколкото някой по телевизията да ти я покаже наготово. По този начин се чувстваш по-близо до историята и сам можеш да разбереш каква е поуката от нея. Това е нещо, което всички ние трябва да запомним!

Мъдрите мисли от малките ни приятели не свършиха дотук. Те ни разказаха как и четенето на енциклопедии също е забавно, защото научаваш нови и различни неща за света около себе си. Разговорът се получи наистина много интересен и много мъдър, нещо, което изненада дори нас и ни стана толкова приятно. Хубавите мигове разбира се не свършиха с това. Нямаше как да не ги попитаме и за любимите им книжки, които бяха толкова разнообразни.

Умните второкласници бяха прочели почти всичко, но като свои любими книжки посочиха незабравимите „Пипи Дългото чорапче“, „Емил от Льонеберя“, „Мери Попинз и огромната поредица за „Лили Чудото“. Тя съдържа повече от 15 книжки, а децата са ги прочели всичките. Намериха се и много почитатели на българската писателка Станка Пенчева и книгата ѝ Мили бате... Писма на един дакел“.

Джани Родари също беше сред любимците на малките читатели, което пък беше просто чудесно. Така Катрин Иванова, част от екипа на „Забавното четене“, имаше идеалната възможност да обсъди с децата една от любимите ни приказки „Невидимия Тонино“ и да им разкаже какво означава да четеш между редовете – мотото на тазгодишното ни издание. Отначало нашите малки приятели не знаеха какво точно означава това, което разбира се не беше никакъв проблем, нали и ние трябва да ги научим на нещо ново. Но само след две изречения разбраха за какво става въпрос и дори ни разказаха своите доста интересни изводи от приказката.

Накрая дойде време и за любимата част на всички деца, традиционната ни викторина, с която лесно и забавно показваме как се попълва онлайн читателският дневник. Второкласниците бяха много активни и отговаряха вярно на почти всеки въпрос. Предложенията за прочетени книги, които искаха да проверят просто не спираха да идват, което още веднъж доказа колко много четат! Накрая не забравихме и за подаръците. За такива умни деца няма как да няма подаръци. Всеки от учениците получи от нашите ранички пълни с вкусни и книжни изненади.

Срещата приключи, както и започна – позитивно и с големи усмивки, както от децата, така и от нас! Така с много детска мъдрост и интересни разговори приключи и гостуването ни в ЧСОУ „Българско школо“, което нямаше как да не ни достави изключително удоволствие и да не ни създаде приятни спомени!

„Забавното четене“ се провежда с любезната подкрепа на „Florina“.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.



Коментари
1 коментар

vanesa velkova, 10 г.,

Публикувано на 17.12.2016

gotino

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град