История

Начало | История | Измислянето на велосипеда е много по-интересно отколкото някога сте предполагали – прочетете и ще се уверите!

Измислянето на велосипеда е много по-интересно отколкото някога сте предполагали – прочетете и ще се уверите!

Аз детето | 2022-12-15

Измислянето на велосипеда е много по-интересно отколкото някога сте предполагали – прочетете и ще се уверите!

Кое е най-гадното нещо с което се налага да се справяте като дете? Домашните работи? Това да ви обясняват всеки път как трябва да си лягате по-рано? Ходенето на училище? Или пък фактът, че непрекъснато когато искате да направите нещо ви казват, че не може, защото сте още дете? Всички деца се борят с различни неща. За някои желанието да пътуват и да ходят където си искат е постоянна битка. Това е неприятно, че за по-далечно място трябва възрастен, който да ви придружи, нали? Защо не можете да получите шофьорска книжка още на 12 – все пак ще се научите да карате кола! Но защо ви е, автомобилът не е единственият начин за придвижване от едно място на друго! Има много по-интересни средства, които като цяло са си подходящи само за деца.

Разбира се, можете да ходите или да тичате, ако не е нужно да отидете далеч. Можете също така да се качите на скейтборд. Превозното средство за много деца обаче е велосипедът. И от известно време е бил удобен транспорт за целия свят. Когато е бил създаден за първи път хората толкова много му се радвали, че не си представяли по-удобен начин за пътуване. Представяте ли си? А пък историята му е така интересна, че не се съмняваме – вече искате да я прочетете!

За такова привидно просто изобретение, велосипедът има доста дълга и объркана история. Повечето историци проследяват неговия произход още през 1817 г., когато германски аристократ на име Карл фон Дрейс, изобретил дървена двуколесна машина, която хората управляват с краката си. Известно под различни имена, включително „дрейсин“, „данди кон“ и „хоби кон“, неговото изобретение станало популярно както в Англия, така и във Франция, където в крайна сметка станало известно и под името велосипед. За съжаление то в крайна сметка било забранено, защото един важен човек в столицата на Франция (знаете ли коя е тя?) решил, че е опасно за пешеходците и го забранил. Така нещата с велосипеда утихнали за няколко десетилетия, докато отново не се възродили през 60-те години на XX век. Важен момент в развитието се случил в Париж през 1963 г., когато педалите били монтирани за първи път в предната част на новия транспорт.

Това развитие се случило в работилницата на човек, който се казвал Пиер Михао, но не е ясно дали той или неговият служител, Пиер Лалемент, трябва да получат признание за иновациите. Лалимент се премества в Съединените щати, където през 1866 г. получава патент за „подобрения във велосипедите“. Тези нови „чудеса“ (както ги наричали тогава) се оказали популярни и името „велосипед“ влязло в употреба до 1869 година. Въпреки това, много хора ги наричали „костни шейкъри“. Това странно и необичайно име според хората описвало перфектно нелепото им пътуване поради факта, че тези велосипеди се състояли от тежка дървена рамка и стоманени колела.

През 1870 г. обаче всичко се променило с още иновации. „Обикновените“ велосипеди, също станали популярни. Те обаче все още не приличали много на нашите, защото имали огромно предно и много малко задно колело. В крайна сметка английският изобретател Джон Кемп Старли проектира велосипед с две малки колела с еднакви размери, верижно задвижване и набор от зъбни колела. Добавете гуми и по-добри спирачни системи през следващите десетилетия и производството на велосипеди нараснало до над 1 милион велосипеда до 1899 г. Масовото производство на велосипеди значително увеличило популярността им, тъй като те станали достъпни за обикновения човек. През 20-и век производителите продължават да подобряват характеристиките и дизайна на велосипедите при появата на нови технологии.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град