приказки от деца

Начало | приказки от деца | Как драконите създадоха лятото

Как драконите създадоха лятото

Цветомира Балабанян | 2018-09-05

Сезоните са ни добре познати – есен, зима, пролет и лято. Как са създадени, замисляли ли сте се? Мисля, че дори и да сте се замисляли, не знаете. Продължете да четете ако ви е интересно. Преди много векове, когато беше създадена земята имаше четири пазители, четири велики рода: феите, джуджетата, гномовете и драконите. Всеки един от тези родове създаде един от нашите добре познати сезони. Но най-интересен от сезоните бе лятото и това как бе създадено то. Затова тази история я посвещавам на лятото – любимия ми сезон.

Гномите създадоха зимата. Джуджетата като най-работливи създадоха есента, сезон в който да правят зимнина, да имат какво да ядат през сезона на гномите, през който нищо не расте. Феите като отдадени на природата създадоха пролетта, сезон през който всичко на ново разцъфтява и му е отдаден нов шанс за живот. А драконите те какво създадоха – съответно те създадоха лятото, но как го създадоха ще разберете по-нататък. Законът на совата – създателя на земята гласеше, но не, нека да Ви разкажа подробно как се случиха нещата.

Сова създаде земята (за това никой не знае как стана, само самата сова), понеже това не беше лесна задача, тя се бе изморила и предаде щафетата на своите приятели феите, джуджетата, гномовете и драконите да до оправят земята. Тя ги събра заедно на един съвет в който казала, цитирам:

„Скъпи приятели, аз създадох земята, както на вас ви е ясно. Това не беше лесна задача и аз съм уморена, затова трябва вие да продължите моето творение. Искам вие да създадете сезоните.“

– А какво са сезоните? – попитаха джуджетата.

– Скъпи приятели, моля Ви изслушайте ме. Сезонът е пространство във времето, през което климатът е сходен. През различните сезони е различен. Също в един сезон забавленията са едни, но вие ще решите какво ще става във вашия определен сезон. Трябва да му измислите и име.

В знак на вас четирите велики рода ще има 4 сезона, които ще продължават по 3 месеца. Всичко ли Ви казах. – помисли си совата. – А, да, 4 сезона един след друг ще образуват една година и след като мине тази една година, сезоните ще почнат да се редуват отначало. Който създаде първи сезон, другите трима ще трябва да балансират своите сезони с него. Совата си тръгна и повече никой не я видя. Гномите понеже не обичаха задачите, а пък камоли да се съобразяват с другите решиха, че трябва да измислят първи сезона си. Напрегнаха се и решиха, че техния сезон ще се казва ЗИМА. През него растенията няма да растат, природата ще се отдаде на почивка. През него ще валят замръзнали водни капки наречени снежинки. Като снежинките паднат на земята една върху друга ще образуват сняг и благодарение на снега по планините ще могат да се карат ски (няма да Ви обяснявам как бяха създадени ските, защото нашата история е посветена на лятото, а не на ските )

Феите създадоха своя сезон втори. Понеже обичаха природата решиха, че през сезона им растенията на ново ще почват да растат. Кръстиха сезона си ПРОЛЕТ. Докато създаваха своя сезон откриха, че някои от растенията могат да се ядат и решиха. Джуджетата като най-работливите от 4-те рода направиха така, че през техния сезон ще се готвят за Зимата, защото ако нямат нужните неща с които да се хранят ще гладуват. Затова нарекоха това приготовление зимнина. Името на техния сезон беше най-оспорвано как ще бъде, но решиха, че ще го нарекат ЕСЕН.

Остана драконите да измислят своя сезон, но те нямаха идея какъв да бъде той. Мислиха, мислиха, другите ги притискаха, но не, те нямаха идея.

Решиха, че ако се разходят из земята ще измислят нещо и така и стана. А чакайте да Ви попитам, Вие обичате ли да ходите на море, аз въпреки че не мога да се къпя, предполагам, че и Вие обичате. А драконите дали обичат или дали изобщо знаят, че има море. Допреди тази разходка не знаеха, но след нея определено това им беше любимото занимание. Те тръгнаха по една поляна вървяха, оглеждаха се, но не им хрумна никаква идея. Бяха 5 дракона: Джери, Бели, Реди, Гери, Гари. Както се разхождаха Гари се подхлъзна на една дупка вдлъбнатина и понеже беше на надолнище се търкулна надолу, надолу изключително бързо. Другите дракони тръгнаха след него, но не можаха да го настигнат. Той се търкаляше надолу в продължение на половин час и какво? Изведнъж под него се затопли и след това цопна, но къде ли? В морето. Той се изправи и се зачуди къде е. Не бе виждал такова нещо досега на земята. Чудеше се какво е, но си спомни когато гномовете им представяха своя сезон им показаха водата. Гари се загледа, стори му се, че това е вода, опита я и да, вече се увери че това е вода. Хареса му. Видя една риба как се движи. Реши да се пробва да прави същото, но по гръб като размахва крилете си и ги придвижва по вода (както сега плуват хората по гръб). Много му хареса. Реши да покаже и на другите дракони. Огледа се, но тях ги нямаше. Много му се искаше да остане във водата, но искаше и да е заедно с другите дракони. Реши, че ще отиде да намери другите дракони и ще се върне във водата заедно с тях. Излезна от водата почна да се оглежда, но не ги видя. Тръгна нагоре, но не ги намери. Реши да отиде във великия съвет. Излетя.

Стигна до великия съвет и наистина там бяха всички и организираха мисия в която да спасят Гари, но като го видяха се успокоиха.

– Гари, къде беше? Какво стана? Добре ли си? – попита изплашен Джери.

Гари му отвърна, че няма нищо, че се е забавлявал, че иска да им покаже нещо. Те се учудиха какво ще им показва, но понеже бяха любопитни се съгласиха:

– Добре, какво ще ни показваш и къде е? – попита Гери.

– Точно къде е не знам. Но е само направо оттам където се подхлъзнах. Отива ме ли?

– Да. – отговори Джери.

Вървяха или по-скоро летяха.

Стигнаха. Драконите се огледаха, а Гари веднага влезе във водата. Драконите го видяха и отидоха във водата. Потопиха си стъпалата.

– Харесва ли Ви? – попита Гари

– Да, на мен много. – отговори Бели.

– Да. – отговори Реди.

– Да. – каза Джери.

– Да. – спомена Гери.

– Еми влизайте тогава, какво стоите.

Гери ме попита дали е безопасно, защото не са чували досега за тази вода. Аз ѝ отговорих, че е безопасно, защото има и друг живот във водата и ѝ посочих рибките. Минута мълчание...

– Добре, аз влизам! – каза речено и отсечено Джери. – А вие?

– И ние. – отговориха другите.

Всички вече бяха във водата и Гари им показа как да плуват. Той вече бе измислил някои от добре познатите сега стилове като да плуваш по гръб и като рибата. Всеки от драконите почна да плува по различен начин и така бяха създадени днешните стилове. Тогава нямаха такива имена, но няма значение. На всички много им хареса. Вече се бяха изморили и бяха седнали на брега и си почиваха. Всички мълчаха и изведнъж Гари проговори:

– Измислих го, сетих се!!!

– Какво измисли? – попита Джери.

– Какъв да бъде нашият сезон. Нали всички вие харесахте водата?

– Да така е. – потвърди Бели.

– Значи предлагам ви това да го има в нашия сезон. Тогава живите същества да ходят във водата. Но трябва през нашия сезон да е топло, защото видяхте, че през Зимата, когато е студено водата замръзва.

– Да това е добра идея. – потвърди Гери. – На мен ми хареса идеята, а на Вас?

– Да, добра идея е!

– Така, значи през сезона ще е топло, ще се къпете във водата и сезона ни ще се казва ЛЯТО.

Отидоха във великия съвет и събраха всички.

– Драги приятели, събрахме ви тук – започна Джери – за да Ви кажем какъв ще бъде нашият сезон. Нашият сезон ще се казва лято. През него ще бъде топло и ще се къпем във огромния басейн, който решихме, че ще се казва море.
– Искам да вдигна тост за Гари, – каза Гери – защото благодарение на него измислихме сезона си.
Те вдигнаха тост.
– Имам едно предложение. – каза Гари. – да празнуваме началото на лятото във вдлъбнатината, в която се подхлъзнах.
– Да, може.

Ето го и моят ред в историята.

Джуджетата им напомниха, че трябва да подредят сезоните.

Аз се появих в голямата зала и им казах:

– Здравейте, скъпи приятели. Изпращаме совата. Аз съм тук, за да отредя нейното желание. Тя Ви наблюдаваше през цялото време. Реши първи от сезоните да бъде пролетта, след него лятото, есента и най-накрая зимата.

Казах им това и си отлетях. Гледах ги отгоре, но те не ме виждаха. Приеха с малки учудване начин по който совата отреди за сезоните.

Наблюдавам ги още от самото начало и ще продължа. А аз кой съм. Аз съм едно птиче, което преди много години бе избрано от совата за най-добрия ѝ приятел и този, който да контролира драконите, гномите, джуджетата и феите. И между другото всяка година началото на лятото четирите рода го отпразнуват в онази дупка. В началото не разказах много вярно, само аз се виждам със совата от онова събрание.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град